Планират въвеждането на донорски карти, в които да се обявява

...
Планират въвеждането на донорски карти, в които да се обявява
Коментари Харесай

Посочваме съгласие за донорство в специални карти

Планират въвеждането на донорски карти, в които да се афишира единодушие за донорство, като концепцията е да се усили броят на трансплантациите. Това  съобщи здравният министър Кирил Ананиев пред публицисти в Народното събрание след изслушването си за трансплантационната политика.

" Карта, която да наподобява на персоналната карта, която може да се вземе от огромните супермаркети, бензиностанции, по-големите публични заведения, в която индивидът може да си запише " склонен съм - да, за донорството ", добави Ананиев.

Той акцентира, че няма да е законодателно регламентирано, само че политиката работела добре в други страни. " Става въпрос на предпочитание и човешки морал ", посочи Ананиев.

Според Ананиев използван за България е испанският модел на болничната организация при трансплантациите, тъй като не изисква огромен спомагателен финансов запас. Този способ не изисква в допълнение образование, защото включва потреблението на координатори по донорство, анестезиолози и реаниматори за задачите на донорството.

" Във всяко лечебно заведение с поделение Клиника по интензивно лекуване, където са евентуалните трупни донори, има координатори по донорство – лекари на ненапълно работно време и медицински сестри на цялостно работно време. Тези експерти владеят основите на реанимационното лекуване и от голяма изгода е опитът им в връзка с околните на пациентите с живото застрашаващи болести ", съобщи Ананиев.

Той акцентира, че с цел да се насърчи донорството като процедура, е належащо да се разрешат редица финансови въпроси. " Броят на леглата за интензивно лекуване, разноските за поддържане на пациентите на мониторинг на такова лекуване, както и тежката процедура по определяне на мозъчна гибел и по взимане на органи да бъдат задоволителни и добре проведени по този начин, че лечебните заведение да се стремят да обезпечат оптимален брой донори ", уточни министърът.

Кирил Ананиев акцентира, че броят на трансплантациите в страната остава невисок - за 2018 година броят на трансплантираните пациенти в България е 42 души, измежду които 25 са получили нов бъбрек, 4 - сърце, а 13 - черен дроб. " Основните усложнения при трансплантацията на органи се дължат на техния дефицит както в България, по този начин и в световен мащаб ", допълни той, като заяви, че в интервала 2010-2018 година при 20% при донорските обстановки има отвод от околните на донора.

По данни на Ананиев към началото на тази година броят на нуждаещите се от трансплантация на бъбрек е над 1000 души, а към 500 имат потребност от трансплантация на сърце. Според него една от главните аргументи за тези числа е неналичието на осведоменост при околните на пациентите в мозъчна гибел, чиито органи могат да бъдат употребявани. Той съобщи, че ще бъдат положени старания в посока информираност на обществото във връзка с донорството, както и ще бъде въведена програма за оценка на донори в болничните звена.

Депутатите дадоха срок до 1 април на здравния министър да показа предложения за усъвършенствания в системата с съответни елементи и законови ограничения. Инициативата е на депутати от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. 

Общински лечебни заведения

Здравният министър обеща до на следващия ден на обяд да предложи на премиера Бойко Борисов съответни ограничения, с които да се разрешат част от финансовите усложнения на общинските лечебни заведения. 

„ Договорихме да представим на следващия ден до обяд на премиера съответни ограничения, с които да окажем помощ на общинските лечебни заведения в затруднено финансово положение. В момента към този момент работи екип по този въпрос ", уточни министър Ананиев. Той добави, че здравното министерство и Сдружението на общинските лечебни заведения ще изготвят финансов разбор на всяка една общинска болница.

По-рано денем министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, здравният министър Кирил Ананиев, шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев и представители на Сдружението на общинските лечебни заведения организираха среща, на която беше разисквано положението на общинските лечебни заведения.

Ананиев разяснява и обстановката в Карлово, където лекарите и медицинските сестри в локалната болница заплашиха с масова оставка поради понижения бюджет на лечебното заведение, който не стига за вдишване на разноските на болничното заведение, включително и заплатите на личния състав. Според тях Здравната каса е понижила фрапантно финансирането на нелимитната активност като раждания, лекуване на деца и хемодиализа. 

" Няма понижения, те имат един общ размер на разход. В рамките на този размер на разноските те са длъжни да извършат своята активност. Как ще откажем раждане против това, че няма обезпечен запас? Това е парадокс, както и за хемодиализата ", съобщи Ананиев. 

Той съобщи, че ограниченията би трябвало да бъда задоволително съображение лекарите да се откажат от митинга си. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР