Планински спасители успяха да открият алпинист, подхлъзнал се на висока

...
Планински спасители успяха да открият алпинист, подхлъзнал се на висока
Коментари Харесай

Спасител с разказ за най-трудната част от евакуацията на пострадалия алпинист в Пирин

Планински спасители съумяха да открият планинар, подхлъзнал се на висока канара в Пирин и да спасят живота му. Екипите стигнаха до потърпевшия мъж преодолявайки извънредно мъчнопроходим терен.

Пред bTV Атанас Уков, един от спасителите, описа, че най-трудното е бил самият подстъп към стената на връх Вихрен.

Най-трудното в самата акция беше самият подстъп към основата на стената на връх Вихрен, защото се пресичат много лавинни полета, улеи, и влизането там през зимната част на годината е в действителност рисково. Трябва доста деликатно да се преценяват нещата по отношение на стабилността на снежната завивка. Има много опасности, които крие една такава акция, сподели Атанас Уков.

Над 20 спасители са взели участие и съвсем незабавно е тръгнала първата група, която постоянно носи средства за оказване на долекарска помощ, транспортно средство, изясни Атанас Уков.

Раненият е съумял да се спусне до основата на скалата, макар че е с повреден крайник.

Тъй като той се намираше на последните 100 метра до излизането от върха от стена, която е почти 400 метра, имахме шанса да кажем, че той съумя да се спусне до основата на скалата с рапели, макар че е с повреден крайник, ние през това време успяхме да достигнем основата на скалата и съвсем дружно се срещнахме в „ Казана”, под стената на връх Вихрен. Изчакахме го да се доспуснат дружно с неговата взаимозависимост, оказахме помощ и предприехме превоз надолу, описа спасителят.

Теренът е подобен, че там не може да се доближи с моторна шейна.

Използваме носилки шейни за подобен вид превоз. Наспахме се тази нощ, всичко е добре, когато една такава акция приключи със благополучен край, въпреки всичко това е алпинизъм, сподели още Атанас Уков.

Мъжът е платил незабавно за своята акция, той няма застраховка от своя фейсбук профил изрича признателност на всички спасители.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР