Планински спасители оказаха помощ на двама скиори в долината на

...
Планински спасители оказаха помощ на двама скиори в долината на
Коментари Харесай

Бедстващи скиори бяха спасени в Банско

Планински спасители оказаха помощ на двама скиори в долината на Дамяница, при Банско през днешния ден. Те са потърсили помощ към 15.10 часа. Това оповестиха от Планинската избавителна работа (ПСС) към българския червен кръст (БЧК), представени от Фокус.

От ПСС прецизираха, че в частта на долината свършва ски зоната на Банско. Хората постоянно отиват там целеустремено, с цел да карат free ride. Някои навлизат инцидентно и влизайки в гората не съумяват да се върнат в ски зоната.

Попадат в стръмни сектори, които ги извеждат в Дамянишката котловина. Случаят е бил подобен, скиорите са попаднали в неприятен терен.

Това ги е изморило, потърсили са помощ някой да ги изведе от сложната обстановката. Не са потърпевши, не са попаднали в лавина, били са изтощени.

Обикновено улеите към Дамяница са и измежду най-наситените с произшествия в страната. Там лавинната заплаха също е извънредно висока, изясни за „ Монитор “ ръководителят на Планиската избавителна работа Емил Нешев.

Вече става въпрос и за наклони от порядъка сред 30 и 40 градуса, които основават съществени предпоставки за възникването на лавини.

Най-често това са скатове отвън региона на ски зона „ Банско “, това са улеите към Бъндерица, улеите към Дамяница и изобщо всички стръмни скатове на планината. Също по този начин се случва и в региона на връх Мусала, там има регистрирани такива инциденти
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР