Планината не винаги може да бъде предвидима. Колкото и да

...
Планината не винаги може да бъде предвидима. Колкото и да
Коментари Харесай

Сговорна дружина планина повдига

Планината не постоянно може да бъде предвидима. Колкото и да сме опитни, колкото добра екипировка да имаме, тя не всеки път е гостоприемна и постоянно ни е подготвила неприятни изненади. Планинска избавителна работа (ПСС), част от БЧК, разполага с 530 настоящи планински спасители - главно доброволци от всевъзможни специалности като музиканти, заварчици, бизнесмени, предприемачи, лекари, юристи, летци и други Те са разпределени в 32 отряда в по-големите планински селища из страната. Средногодишно оказват помощ на над 2 600 души и организират над 120 профилирани акции. Един от тях е и Захари Димитров, планински избавител от съвсем осем години, който взе присъединяване във отдадено на взаимната акция на EVN България и БЧК за финансовото подкрепяне на службата. Той ни оказа помощ да разберем малко повече за тяхното дело и компликациите по време на акция.

 фотография: EVN

Планинският избавител би трябвало да е мощен физически и душевен, да има самообладание, познания за планината, да обича работата в екип, да е предан и да няма високо его. Държи се извънредно и на възприятието за отговорност и уместност. Тъй като зад делото им няма комерсиална цел, а единствено една единствена концепция - да окажеш помощ - планинските спасители са извънредно сплотени. Те са едно цяло по време на акция, познават се доста добре и разпределят дилемите безгласно. Работят на смени, само че са разполагаем 24 часа в денонощието. Те са едно огромно семейство, почитат безкрайно по-старите и опитни спасители и непрекъснато поддържат контакт и отвън службата. Ако се случи да не се познават, и въпреки всичко се разпознаят някъде, където и да е, те поддържат връзка като че ли са дългогодишни другари.

Според Захари един човек самичък по себе си не е избавител. Може да окаже помощ, може да резервира живота на някого, само че това е единствено парченце от всичко, което следва оттова нататък - превозване, наблюдение, извеждане от рисковата обстановка и така нататък Не се считат и за герои. За тях екипът е направил геройството. Когато имат акция за търсене, 15-20 индивида търсят потърпевш или изгубил се в планината. Дори да го открие екип от двама, той го намира, тъй като останалите спасители са изключили доста други благоприятни условия на терен.

Случаите, с които се борят, могат да се разделят на две групи - хора, надценили себе си, и такива, които са добре готови за планината, само че са попаднали в непредвидена обстановка. При акция потеглят с концепцията да подобрят събитията, да излязат от несполуката, само че знаят доста добре, че планината е доста по-силна от индивида. Не държат хората да им бъдат признателни, само че те самите постоянно се интересуват от индивида, който са избавили - звънят, с цел да попитат по какъв начин върви оздравяването му, тъй като за тях противоположната връзка е също извънредно значима. За страдание от време на време бедата ги изпреварва и не съумяват да спасят потърпевшия. Справят се със напрежението посредством преквалификации, нови курсове, задълбочено образование, доста тренировки, четене и рационализиране.

Семействата и околните на планинските спасители осъзнават какъв брой е значимо делото им. Колкото и да се опасяват, поддържат концепцията, схващат за какво са избрали да оказват помощ на хората и са до тях, без да се оплакват. Трите дъщери на Захари са горди с него. Често го питат за акциите и живо се интересуват от работата му.

За да покажете своето почитание и поддръжка към доброволците от ПСС, до края на годината включете се в благотворителната акция на EVN и БЧК, като дарите 25 лв. или повече на особено основана секция на уеб страницата . Разходите за поддръжката на тези структури не са по никакъв начин малко, като се има поради оборудването, апаратурата и образованията, които би трябвало да се обезпечат, с цел да могат спасителите да са готови за всеки сюжет в планината. EVN се ангажира да удвои събраните средства след приключването на акцията. ПСС ще реши по какъв начин най-добре да оползотвори сумата.

* материалът е възложен от EVN
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР