Планът за възстановяване и устойчивост получи благословията на Урсула фон

...
Планът за възстановяване и устойчивост получи благословията на Урсула фон
Коментари Харесай

7 двуетажни влака ще возят софиянци и пловдивчани

Планът за възобновяване и резистентност получи благословията на Урсула декор дерЛайен Пътуваме до морето с интерсити, поставят фотоволтаични панела на жилищни здания с 10 000 семейства
Един милиард лв. са планувани в Плана за възобновяване и резистентност за покупката на нови високоскоростни влакове, в това число и двуетажни.

" Двуетажните влакове ще са 7 броя. Те ще са ориентирани на първо място в региона на София и Пловдив, където пътникопотокът е огромен. Едноетажни са 35 броя. Те ще бъдат ориентирани в три агломерации - Варна, Бургас, Велико Търново. По отношение на бързите влакове, вид интерсити, съставите ще са 20 ", разясниха от транспортното министерство.

Влаковете ще бъдат чисто нови и занапред ще се създават. Обществените поръчки, които следва да бъдат оповестени, ще са за производители от целия свят. Доставката на първите влакове, в това число и на 18 маневрени електрически локомотива, се чака да стане при започване на 2025 година

Правителството получи в четвъртък персоналната благословия на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.  Актуализираният вид на кабинета " Петков " включва 57 вложения и 47 промени в 12 разнообразни сфери, които би трябвало да бъдат осъществени до 2026 година За задачата България ще получи над 12 милиарда лв. европейско финансиране. Предстои проектът да бъде гласуван и в Съвета на Европейския съюз. Това би трябвало да стане до месец.

Първите европари по проекта за възобновяване и резистентност ще дойдат в България в края на лятото, заяви министър председателят Кирил Петков на взаимна конференция с Фон дер Лайен в четвъртък. Тя заяви, че документът е утвърден от Брюксел и дефинира българския проект като " извънреден " и уточни, че е " един от най-зелените в Европейски Съюз ". Подчерта и смисъла на газовите връзките с Румъния и Гърция, което е значимо за диверсификацията на доставките за страната ни.

Председателят на Еврокомисията уточни, че с цел да получи България парите, би трябвало да извърши промени. Като наложителни тя уточни промяната в антикорупционната комисия и въвеждане на механизми за отчетност на основния прокурор.

Планът претърпя голям брой промени, като най-съществената е в заместването на дребните газови централи с огромен батериен комплекс край Стара Загора. Предвижда се той напълно да бъде финансиран от Плана, за което е очакван запас от 1,5 милиарда лева, или към 10% от всички безплатни средства, които се чака България да получи. Залага се повече на геотермална сила и се възнамерява създаване на пилотна геотермална централа за топло- и/или електроенергийно произвеждане, както и изследвания на 6 местоположения в страната за потвърждаване на съществуващите находища.

Сред плановете в дирек " Иновативна България " най-вече средства -  260 млн. лева, отиват за грантове за софтуерна рационализация. Ще бъдат оборудвани и над 2240 профилирани класни стаи за просвета и механически предмети.

В стълба " Зелена България " е посочено още,  че ще се изградят ВЕИ за жилищни здания за 10 хиляди семейства и че въглищни мощности, включително в Маришкия басейн, няма да се затварят.

Сред планове в дирек " Свързана България " се планува също по този начин създаване на интернет мрежи с висок потенциал в дребни обитаеми места за 350 хиляди души, възобновяване на 536 офиса на Български пощи, основаване в тях на офиси на едно гише и създаване на зарядни станции за електрически автомобили на 100 туристически местоположения.

В дирек " Справедлива България " е включена промяната в опазването на здравето. Предвижда се въвеждането на е-здравеопазване. Ще бъдат построени 10 центъра за мозъчно-съдови болести из цялата страна, 35 звена ще получат високотехнологична инсталация за педиатрична грижа, а 14 звена - за диагностика и лекуване на онкологични болести. Сред целите е строителството на високотехнологичен протонен център за лъчетерапия. За даване на незабавна помощ в златния час ще бъдат закупени 6 медицински хеликоптера.

Центрове за връзка 112 от последващо потомство ще са с нови модерни услуги, свързани в електронна мрежа с опция за продан на видео, данни, глас и текст в действително време.

Всички вести от категория.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР