Планът за Бюджет 2023 е да бъде внесен в Народното

...
Планът за Бюджет 2023 е да бъде внесен в Народното
Коментари Харесай

Асен Василев: Внасяме в НС бюджет с 3% дефицит, пенсии, заплати и дивиденти се запазват

Планът за Бюджет 2023 е да бъде импортиран в Народното събрание в първата седмица на юли, с цел да бъде признат до 31 юли и да влезе в действие от 1 август. Това сподели на брифинг финансовият министър Асен Василев, съобщи Българска национална телевизия.

Бюджетът е разчетен при Брутният вътрешен продукт над 184 милиарда лева, заложени от служебния кабинет. Към момента в проектозакона е заложен бюджетен недостиг от 4,58 милиарда лева или 3% на начислена основа и 2,5% на касова основа.

Не са пипани разноските за пенсии и за заплати, включени са и 10% нарастване на заплатите на администрацията. Предвидено е нарастване на средствата за втората година майчинство, продължение на програмата за спорт и изкуство в учебните заведения, нарастване на студентските стипендии, спомагателни средства за Българска академия на науките и Селскостопанската академия, фондовете " Спорт " и " Култура ".

Запазени са 100% дивиденти или спомагателни 780 млн. лева доходи. Има в допълнение нарастване на приходите от Национална агенция за приходите и " Митниците ", тъй че общата приходна част да доближи до 69,2 милиарда лева

Има няколко съществени промени от бюджета, импортиран от служебния кабинет. Предвижда се да бъде получено второ заплащане по Плана за възобновяване и резистентност в границите на тази година, като ограниченията за това би трябвало да бъдат изпълнени до края на септември.

Има понижение на разноските и прецизиране на финансовите разноски, които спадат на 8,87 милиарда лева Така са обезпечени средствата за всички европрограми, които изтичат тази година, плюс всички финансови разноски, които имат определен реализатор, са в развой на осъществяване или са в напреднала фаза на поръчката и до края на годината ще стартират активност.

Всички разноски, по които няма направени поръчки, са извадени от финансовата стратегия с концепцията, че до края на годината ще е мъчно да бъдат определени реализатори. Има очакван запас такива разноски да не бъдат спирани.

Перо " Издръжка " е понижено с милиард и половина, защото в досегашния проектобюджет е планувано прекомерно завишение по отношение на предходната година.

При по този начин направения проект се планува дългът да остане същия като предходната година. Нарастването на дълга ще бъде в границите на бюджетния недостиг, разяснява Асен Василев.

Днес от Министерството на финансите показаха пред депутатите от бюджетната комисия план за държавен бюджет за 2023 година. Още при встъпването си в служба новият финансов министър Асен Василев съобщи, че ще работят по бюджет с недостиг от 3% от Брутния вътрешен артикул без нарастване на налозите.

Миналата седмица представители на Международния валутен фонд, които бяха на посещаване у нас, посъветваха депутатите от бюджетната комисия да внимават при приемането на държавния бюджет, като равнището на заложения недостиг да не е за сметка на хората.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР