План за действие с 12 мерки, които да предпазят страната

...
План за действие с 12 мерки, които да предпазят страната
Коментари Харесай

Демократична България: Законодателството за критичните регистри не се прилага

План за деяние с 12 ограничения, които да предпазят страната от бъдещи рецесии като тази с Търговския указател, предлага " Демократична България ".
В изказване политическата групировка показва, че множеството ограничения са планувани в нормативната уредба, само че до момента не са изпълнени.
Според политическото обединяване държавните органи не са готови както на политическо, по този начин и на експертно равнище, да поддържат системите си устойчиви и в сходство със актуалните положителни практики. Затова има риск и за други регистри - националната база данни " Население ", български документи за идентичност, указател на пътните транспортни средства, регистрите на Национална агенция за приходите и други.
Според " Демократична България " киберустойчивостта би трябвало да се преглежда като част от националната сигурност, всички параметри на ръководството на осведомителните запаси, на купените хардуер и програмен продукт да бъдат оптимално транспарантни, а отговорността за ръководството да бъде ясно избрана.
Планът за деяние на " Демократична България " включва преди всичко поддържане на действен указател на регистрите. Сега липсва единно място, на което те да са разказани, въпреки съществуването му да е планувано в разпоредба. Към него би трябвало да работи и указател на осведомителните запаси, очакван от Закона за електронното ръководство, в който да бъдат разказани всички софтуерни, хардуерни и мрежови запаси в държавната администрация, в това число техните характерности, години на произвеждане, проекти за замяна.
Политическата групировка предлага да се направи оценка на риска и категоризиране на регистрите – за всеки да бъде тествано равнището на риск и да се набележат дейности, свързани с поддръжката и сигурността. Тя дава образец с Търговският указател, Национална база данни население, имотният указател, които би трябвало да бъдат с най-висока степен на сдържаност, надлежно с високо влияние при срив и с минимално време, в което да бъдат възобновени.
Обединението припомня, че към момента не е призната и политика за ръководство на осведомителните запаси, правенето на каквато нормативната уредба вменява на ръководителя на държавна организация " Електронно ръководство ". Политиките би трябвало да включват детайлни проекти за дълготрайност на работата и възобновяване при срив, както и за осъществяване на проби и профилактики.
Предлага се да се сътвори държавно дружество " Единен систематичен оператор ", какъвто планува Законът за електронното ръководство. Предприятието е извънредно належащо и би трябвало да прави ИТ услуги за администрацията, сред които писане на механически задачи, настоящ и следващ надзор, ръководство на поддръжката. Видимо администрацията няма фрагменти за осъществяване на тези действия, защото специалистите са скъпо платени и доста над плануваното възнаграждение в класификатор на длъжностите в администрацията, написа " Демократична България ". Според групировката Държавното дружество, да вземем за пример, можеше да ръководи поддръжката на Търговския указател от името на Агенция по вписванията, и по този начин да не допусне немарливостта, довела до срутва.
В мнението се припомня, че към момента не е построен Държавен хибриден частен облак, заложен в Пътната карта за електронното ръководство до 2020 година Той е необходим, тъй като инфраструктурата, върху която са ситуирани държавните регистри, е постоянно остаряла и зле поддържана, а разноските са по-високи от нужното.
" Демократична България " предлага и потреблението на съществуващи аварийни центрове и създаване на нови. Според нея има съществуващи резервно-възстановителни центрове на територията на страната, а съществуват благоприятни условия и предпоставки за създаване на такива на територията на държави-съюзници.
Друга рекомендация е възстановяване и унифициране на процедурите за аварийни копия – съгласно докладите на администрацията в под 15% от случаите се основават въобще аварийни копия на регистрите. В доста дребна част от тях се вършат опити за възобновяване на аварийните копия.
В документа се акцентира, че всички осведомителни системи на администрациите би трябвало да се оценят за сходство със стандартите за осведомителна сигурност и качество, каквото е условието на наредбите към Закона за електронното ръководство.
Според политическата групировка би трябвало да се сътвори длъжността Главен информативен управител, а решенията за ръководството на осведомителните запаси на страната да се взимат от Съвет на основните осведомителни мениджъри. Изцяло политически решения постоянно са неефективни и несъобразени с техническите действителности, акцентира " Демократична България ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР