План приемът на студенти да бъде орязан с 14 831

...
План приемът на студенти да бъде орязан с 14 831
Коментари Харесай

Работодатели искат орязване на приема за студенти с близо 15 000

План приемът на студенти да бъде орязан с 14 831 места и от 42 611, от които 36 457 след приблизително обучение (за академичната 2023/2024 г.), да бъде 27 780, оферират от Асоциацията на индустриалния капитал в България/АИКБ/ в писмо до министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Според работодателите сега всеки приключил приблизително обучение може да бъде признат за студент, а завършващите приблизително обучение понижават всяка година. Около 6000 пък отпътуват да учат в чужбина, а не в български университет. От Националната карта за висшето обучение пък било видно, че броят на местата за образование на студенти е над два пъти по-голям от броя на настоящите студенти през последната образователна година. 

" България се нуждае от фрагменти с положително обучение по търсените от работодателите специалности. В настоящата секторна и териториална конструкция на висшето обучение в България не престават да съществуват разнообразни по своя темперамент и дълбочина несъответствия, в това число във връзка с търсенето и предлагането на просветителни услуги и реализацията на приключилите на пазара на труда. В момента системата на висшето обучение „ създава " редица фрагменти с подготовка, която не е търсена от пазара на труда и " свръх квалифицираните " фрагменти с висше обучение работят на работни места, които изискват по-ниски просветителни и квалификационни условия или се вливат в редиците на без

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР