Пламен Мирянов-син, управител на Артекс проект, написа писмо на премиера

...
Пламен Мирянов-син, управител на Артекс проект, написа писмо на премиера
Коментари Харесай

И Пламен Мирянов-син поиска среща с Бойко Борисов

Пламен Мирянов-син, шеф на " Артекс план ", написа писмо на премиера Бойко Борисов и изиска среща с него. Ето писмото:

Уважаеми господин Премиер,

С учудване научих от медиите, че след присъединяване на Европейска комисия „ Лозенец “ в Btv, Вие, през днешния ден, персонално сте поканили господин Мариан Башур в 10 ч. на среща. Г-н Премиер, върша неколкократни опити да ви помоля да се свържете с нас и да ни поканите да присъстваме на тази среща. До този миг получавам безапелационен отвод от вашия пресцентър за това.

Г-н Премиер, един спор има най-малко две страни, само че постоянно една истина. Как без нашето присъединяване ще отсъдите, което настойчиво отбягвате, кой е прав? Така както каните Мариан Башур, апелирам Ви поканете и мен. За Ваше сведение, Ви предлагам всички обстоятелства, които бих предпочел да Ви кажи персонално, когато се видя с Вас.

Хора от ИК „ Лозенец “ като господин Мариан Башур, господин Никола Вапцаров, господин Войслав Тодоров, чрез една фейсбук страница, няколко митинга и доста похабено време и запаси на администрации, медии и малките екрани, повтарят в купом погрешни изказвания, които уронват престижа и престижа на една одобрена българска строителна компания с 25 годишни обичаи. ИК „ Лозенец “ непрестанно подлага на подозрение законността на нашия план и работата на ДНСК. С всички тези провокативни дейности се внушават изказвания неотговарящи на истината. Те заблуждават жителите на София, а в това време, с изключение на престижа на АРТЕКС, са опорочени и институциите, които ползват Закона за устройство на територията и всички закони и нормативни документи в Република България.

Доказателство за законността на градежа са всички законно издадени бумаги и мнението на ДНСК в лицето на арх. Иван Несторов, както и заповедите подписани от Главния проектант Здравко Здравков и множеството инспекции на органите на ДНСК.

В отбрана на моята теза, ползвам следните обстоятелства:

1.Разрешение за градеж №134 от 26.01.2007 година /в мощ от 01.03.2007 г./. Към датата на издаване на разрешението за градеж притежатели на парцела са:

Едноличен търговец „ Джи Би Ай - 91 – Жанета Младенова “ и Едноличен търговец „ Румен Марков - Джоинт Билдинг Инвестмънт “ ;

От 16.05.2008 година Възложител на градежа е „ КРИСТЕЛА ” ООД, с ЕИК 175376051;

През 2015 година е изменена собствеността на компания „ КРИСТЕЛА ” ООД и нейни шефове са Весела Мирянова и Пламен Мирянов;

На 24.01.2018 година с решение на Общо заседание на съдружниците на сдружението е променено наименованието на компанията, а точно „ АРТЕКС ЗЛАТЕН ВЕК “ООД, ЕИК 175376051.

Строежът е II категория по Закон за устройство на територията.

2. Протокол за разкриване на строителната площадка и установяване на строителна линия и равнище /обр.2/ от 11.01.2010 година /започване на строителството/.

3. Заповед № РД-09-50-1027/19.11.2012 година, издадена от Главен проектант на Следствен отдел към окръжна прокуратура на съображение член 153, ал.3 от Закон за устройство на територията за презаверка – възобновява 5-годишния период за довеждане докрай на грубия градеж. Срокът на годност се удължава до 19.11.2017 година

4. Със заявление с Вх. №САГ16-АП00-1029/14.12.2016 година е поискана презаверка на Разрешението за градеж. Допълнително на 25.01.2017 година е импортирано писмо на Министерство на регионалното развитие, за това, че няма спънка Разрешението за градеж да бъде презаверено преди приключване на периода му за годност.

5. На 26.01.2018 година е подадено платежно разпореждане за възнаграждение такса за презаверка на Разрешението за градеж, съгласно Чл. 153, алинея 4 от Закон за устройство на територията.

6. След приемане на измененията в член 153 от Закон за устройство на територията на 03.02.2018 година, компания Кристела подава заявление за евакуиране на преписката, с претекст, че по отношение на новите промени на Закон за устройство на територията тази презаверка става непотребна, тъй като даже и да бъде презаверено Разрешението за градеж за още пет години /до 2023 г/ с влизането на смяната в закона – периода на отминалост на разрешението ще е още веднъж 10 години от започване на строителството, т.е. до януари 20120 година

7. Със Заповед на Гл. проектант на София № РА51-25/06.02.2017 година преписката е прекъсната. Административния орган е приел претекстовете за евакуиране на преписката, т.е. може да се одобри, че е споделил претекстовете за отдръпването.

Важно!

От 14.12.2016 година до 06.02.2017 година компания Кристела е в процедура по изговаряне на Административния орган /в лицето на Гл. проектант на СО/ за презаверка на Разрешението за градеж, като даже съответно е внесла и държавната такса за това /което потвърждава доброжелателността на Възложителя – компания Кристела/, само че поради дългия интервал за липса на изговаряне по презаверката на разрешението за градеж и настъпилата смяна на член 153 от Закон за устройство на територията, това е отпаднало като нужда. Държим да отбележим, че ние нямаме експлицитен отвод за презаверка на разрешението за градеж от гл. проектант на София!

8. В Дъждовни води, бр.13 от 07.02.2017 година влиза в действие ЗИДЗУТ, като член 153, алинея 2, т. 3 от Закон за устройство на територията планува, че разрешението за градеж губи правно деяние, в случай че в продължение на 10 години от започване на строителството не е приключен грубият градеж, в това число покривът на постройките за обектите от първа и второкласен. Променен е както срокът, по този начин и началният миг, от който той тече.

Изводи

1. Към момента на влизането в действие на изменението Закон за устройство на територията със ЗИД Закон за устройство на територията, обнародван в Държавен вестник, бр.13 от 07.02.2017 година, Разрешение за градеж № 134/26.01.2007 година е било годно - оставали са повече от 9 месеца до приключване на периода на презаверката от 2012 година Следователно, към 07.02.2017 година окончателните правни последствия, свързани с приключването на периода на годност на разрешението, не са били настъпили и правните отношения, подбудени от издаването на разрешението за градеж, към момента са се развивали, т.е. били са заварени от новия закон.

2. Нормата на член 153, алинея 2, т. 3 от Закон за устройство на територията е материалноправна. Тя урежда правните последствия (валидността) на един самостоятелен административен акт, какъвто е разрешението за градеж. С изменението на въпросната норма на 07.02.2017 година се уголемява кръгът на типовете градежи, за които валидността на разрешението /до когато грубият градеж следва да бъде завършен/ е 10 година от датата на започване на строителство. От това следва, че нормата е благоприятстваща; с нея се дефинира по-благоприятен режим за градежи, попадащи в приложното й поле.

В Преходните и заключителни разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Закон за устройство на територията /обн. Дъждовни води бр.13 от 07.02.2017 г./ към този момент издадените и влезнали в действие позволения за градеж, по които строителството не е почнало или не е приключило към датата на влизане в действие на изменението, не са изключени от приложното поле на изменените текстове. В този смисъл, за валидността на такива позволения за градеж автоматизирано, от датата на влизане в действие на коментираното изменение (т.е. в период от 3 дни след датата на обявяване в ДВ), следва да се съблюдават плануваните в закона периоди за започване, респективно – за довеждане докрай на строителството.

Разпоредбите на Закон за устройство на територията са ясни по този въпрос. Те еднопосочно дефинират периода на годност на Разрешението за градеж.

Възложителят се е обърнал към Министерството на районното развиване и благоустройство със питане по отношение на валидността на разрешението за градеж за използване на наредбите на член 153 от Закон за устройство на територията. В писмо на Министерство на регионалното развитие изх. № 70-00-906/30.08.2017 година категорично е маркирано, че „ в съответния случай без значение от съществуването на презаверено през 2012 година по реда на член 153, алинея 3 от Закон за устройство на територията, в редакцията му преди ЗИД на Закон за устройство на територията, обнародван В Дъждовни води, бр. 13 от 07.02.2017 година позволение за градеж, строителството по което е почнало в 3-годишния период с разкриване на строителната площадка и определянето на строителна линия/ниво (съставяне на пример 2) през 2010 година, срокът за довеждане докрай е 10 години и се регистрира от датата на започване на строителството, а точно датата на съставянето на протокол пример 2.

3. Параграф § 58 от Преходни и заключителни разпоредби на ЗИДЗУТ касае стартирани производства по одобрение на капиталови планове и издаване на позволения за градеж, които се довършват по досегашния ред. Настоящият случай не е подобен, защото тук производството по издаване на позволение за градеж е завършило, налице е влезнало в действие позволение за градеж, по което обаче правните последствия не са изчерпани.

4. С оглед действието на новата наредба за в бъдеще, презаверката на разрешението за градеж е позволена още единствено един път по новия ред, същата може да бъде поискана в 3-месечен период от приключване на периода за довеждане докрай на строителството, който период е 10-годишен от започване на строителството. 10-годишният период изтича на 11.01.2020 година и презаверка може да бъде поискана до 11.04.2020 година

5. Горното схващане за действието във времето на 153, алинея 2 от Закон за устройство на територията се възприема и удостоверява от администрацията. В Заповед № РА51-226/20.09.2017 година административният орган се базира на писмо № 70-00-906/30.08.2017 година на Министерство на регионалното развитие, че разрешението за градеж е годно до 11.01.2020 година, според член 153, алинея 2, т. 3 от Закон за устройство на територията и след тази дата е позволена още една презаверка. Тези претекстове служат за издаване на заповедта по член 154, алинея 5 от Закон за устройство на територията, което приказва, че същите са възприети от административния орган, за тях посредством съобщаване на заповедта е известен възложителя и тези претекстове следва да се смятат за имплицитно потвърждаване валидността на разрешението за градеж от органа, който го е издал.

Да се твърди противоположното би означавало, че възложителят е измамен от административния орган по отношение на събитието до кой миг има правно деяние разрешението за градеж и е нарушил съществени правила в административното произвеждане за неприкритост, меродавност, бистрота и цялост на информацията в административното произвеждане, както и главен парламентарен принцип за правото на отбрана.

Предвид горното, следва да се одобри, че със Заповед № РА51-226/20.09.2017 година административният орган е открил, че срокът на правно деяние на разрешението за градеж е до 11.01.2020 година, което прави последващите му актове законни.

С почитание,

арх. Пламен Пламен Мирянов
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР