Пламен Георгиев © Велко Ангелов Още по темата Някои -

...
Пламен Георгиев © Велко Ангелов Още по темата Някои -
Коментари Харесай

Как Пламен Георгиев откри, че при Пеевски няма нищо незаконно

Пламен Георгиев

© Велко Ангелов Още по тематиката
Някои - по документи, други - всъщност

Проверките за корупция
28 сеп 2018
Калкулаторът на КОНПИ

Наложените запори на Трайчо Трайков за следващ път демонстрират по какъв начин гражданската конфискация се употребява против неуместните
27 сеп 2018
Съдът е запорирал имущество на някогашния министър на стопанската система Трайчо Трайков

Според ръководителя на антиткорупционната комисия Пламен Георгиев е намерено противоречие за 2.4 млн. лева
26 сеп 2018 " Мога да изляза с лицето си и да кажа, че няма нито един ред за нещо нелегално. Видно е от всички документи. Това проверявано лице е един от най-големите данъкоплатци в страната ". Така ръководителят на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев отбрани в неделя заключенията на ръководената от него комисия, че депутатът от Движение за права и свободи и издател Делян Пеевски няма нищо неправилно. Вероятно това не се харесва на някой и ни изкарват, че не сме си свършили работата. Няма нищо нелегално за него в голямата инспекция и размер от документи, които сме анализирали. Не виждам какво повече мога да кажа по този проблем ", съобщи още той в ефира на bTV.

" Изпирането " на Пеевски беше първата работа на основаната в края на предходната година комисия. През юни, когато КПКОНПИ даде първата си конференция, Пламен Георгиев разгласи, че полученият в комисията сигнал против Пеевски е бил " отработен ", събрани са всички документи, само че нарушавания не са открити нарушавания. Още тогава стана ясно, че комисията е проверила депутата по документи, а точно - изискала е от Национална агенция за приходите и прокуратурата всички инспекции, водени против него, видяла е, че двете институции не са разкрили нарушавания и е преповторила този извод.

" Събрахме голям размер доказателства и установихме, че при този човек няма един противозаконен ред " изясни в неделя Георгиев. След това разгласи тематиката за завършена.

Погледнато от законова позиция Пламен Георгиев няма по какъв начин да знае кои са най-големите данъкоплатци в страната, тъй като сходна информация се съхранява в Национална агенция за приходите. Но това е дребно заяждане на фона на огромния проблем - очевидният двоен стандарт, който ръководителя на антиткорупционната комисия постанова в работата си.

Фактите, за които Георгиев не приказва

От 2005 година насам Делян Пеевски заема обществени постове. През май 2005 година той е назначен от Висшия правосъден съвет (ВСС) за следовател в Столичната следствена работа - пост, който заема до 2013 година, като в това време е и зам.-министър на държавната политика при бедствия и повреди, а от 2009 година до през днешния ден е депутат. Фактът, че през последните 13 години Пеевски заема висши държавни постове значи, че той е длъжен да заявява имуществото си.

От декларациите се вижда, че все още на влизането му във властта той има два жилището и една къща в София (придобити 2002-2004 г.), Опел " Омега " на стойност 1000 лева (купен през 2003 г.), банков влог от 6 хиляди лева и заем за 44 хиляди лева От 2008 година той стартира да заявява приходи от наем, които варират сред 56 хиляди лева за 2008 година и 21 хиляди лева през 2010 година

Когато при започване на 2014 година деятелите на " Протестна мрежа " подадоха сигнал против Делян Пеевски, Цветан Василев, Ирена Кръстева и Николай Бареков, те подчертаваха върху обстоятелството, че заявеното от депутата от Движение за права и свободи имущество очевидно се разминава със стандарта му на живот. Прокуратурата отдели материалите против Пеевски в обособена кореспонденция, разпореди данъчна инспекция и най-после отхвърли да образува следствие. Именно този отвод за формиране на досъдебно произвеждане и резултатите на данъчните инспекции са в основата на заключението на Пламен Георгиев, че " при този човек няма един противозаконен ред ".

Това, което Пламен Георгиев не разяснява е трансформацията в имуществото на Пеевски, настъпила откакто през април 2016 година министър председателят Бойко Борисов разгласи: " Пеевски си отиде, Пеевски напуща страната. Много скоро към този момент няма да е дъвка. "

За 2016 година депутатът от Движение за права и свободи заявява дялови участия в осем сдружения в страната и чужбина на обща стойност 1.055 млн. лева и приход от 1.11 млн. лева от дял. Като генезис е посочено " дарения и дял ". Той разполага с 30 хиляди лева в брой и почти 140 хиляди лева в банкови влогове. Една година по-късно Делян Пеевски към този момент има 9.5 млн. лева в банкови влогове и 56 млн. лева вземания от търговски сдружения (дивидент и продажба на дялове), а за 2017 година приходите са му 37 млн. лева

По съществото приходите на депутата от Движение за права и свободи са генерирани от продажба на сдружения, които той е получил като подаяние от майка му Ирена Кръстева, от продажбата на дялове сред компании, които самият той управлява или от отчуждаване на дружествени дялове в страни, в които няма обществена и налична комерсиална регистрация (като ОАЕ, например).

Само по документи

Ако се има вяра на ръководителя на антикорупционната комисия няма интервал, откогато Пеевски е във властта, който да не е бил тестван от данъчните. Комисията е поискала, а депутатът е дал всички документи, които той е приложил към данъчните заявления.

Пламен Георгиев самичък изясни, че инспекцията на Делян Пеевски е " единствено по документи ", а не по задълбочената процедура, която се ползва за определяне на нелегално добито имущество. Причината, която някогашният спецпрокурор Пламен Георгиев показва е, че против депутата от Движение за права и свободи не е повдигнато обвиняване от прокуратурата, т.е. няма съображение той да бъде проверяван за имущество, добито от незаконна активност. Когато ползва тази процедура КПКОНПИ не се усеща обвързана нито от резултатите от данъчни инспекции, нито даже и от влезнали в действие правосъдни актове. Подход, който видяхме в инспекциите на някогашния министър на стопанската система Трайчо Трайков или съиздателя на в. " Капитал " и " Дневник " Иво Прокопиев (и двамата припознати за врагове от Пеевски).

И до момента в който се опита да убеди обществото, че хем инспекцията на Пеевски е била задълбочена, хем комисията няма по какъв начин да го ревизира по-задълбочено, тъй като няма по какъв начин, Пламен Георгиев комфортно пропуща една дребна детайлност - антикорупционният закон по никакъв метод не задължава КПКОНПИ каква процедура ще употребява, когато прави инспекции против лица, заемащи висши държавни постове.

Интересно да вземем за пример по какъв начин КПКОНПИ е проверила приходите на депутата от Движение за права и свободи от чужбина, в случай, че предходната седмица, разяснявайки инспекцията против Симеон Дянков, от комисията признаха, че не могат да ревизират информация от чужбина.

Всъщност методът " инспекция по документи " е определен целеустремено от самата комисия точно, с цел да реализира този резултат - да " изпере " Пеевски, който след 13 години държавна работа, стана най-богатият политик и явно един от най-големите данъкоплатци.

Иначе държанието на Пламен Георгиев евентуално има своето пояснение - дейностите му може да са признателност за назначението му на поста или пък трупане на активи към идващото му кариерно израстване - тъй като от месеци в правосъдната и изпълнителната власт се разяснява, че Георгиев е измежду любимците на ръководещите и Движение за права и свободи за идващ основен прокурор.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР