Пламен Галев и покойният вече Ангел Христов, познати като Братя

...
Пламен Галев и покойният вече Ангел Христов, познати като Братя
Коментари Харесай

НОВИНА! Братя Галеви търгували с оръжия със Силвио Берлускони

Пламен Галев и починалият към този момент Ангел Христов, познати като Братя Галеви, са създали милиони от търговия с оръжия, като сътрудник в бизнес им е бил даже някогашният италиански министър председател – мултимилионерът Силвио Берлускони, написа в. „ Уикенд “. „ Братята “ даже били пращани на задачи в Косово.

Според източника там се срещали с рискови ислямски водачи и водили сполучливи договаряния. „ Кой, в случай че не хора с техния профил, могат да отидат на такива срещи, които са отвън формалната дипломацията ” – споделят източниците ни. 

Големите си пари братя Галеви вършат с оръжейна търговия. В този бизнес, чиито канали постоянно съответстват с линиите на наркотрафика, Братя Галеви си партнират с досегашния президента на Черна гора Мило Джуканович, с някогашния италиански министър председател Силвио Берлускони и други сходни одиозни персони.

Навлизат в тази търговия, като употребяват лиценз на Николай(чо) Гигов, който получава право да продава оръжие още от средата на 90-те години. Запознати напомнят, че „ Делта Г ” е първата частна компания у нас удостоена с подобен лиценз. Самият Гигов, по времето когато братя Галеви са чиновници в отдела за опиати на ЦСБОП, попада в оперативни разработки като обвързван с  ливанския наркотрафикант Адел Саркис. Ливанецът Адел Саркис е някогашен началник на защитата на ливанския президент Амин Джамайел и работи паралелно за ливанските и френските секрети служби. Той има българско поданство още от началото на 90-те години.

Любопитно е, че на делото за конфискацията на парцелите на Галеви юристите им показват 4 контракта с Гигов от далечната 1999 година, които потвърждават тесните им контакти. С тези документи, несъмнено, отбраната желае да потвърди произхода на част от парите на „ братята ”. Според четирите контракта Гигов дал на Галев и Христов на заем по 100 милиона остарели лв.. Парите е трябвало да се върнат в период до 5 години.

Самият Николайчо Гигов, както е същинското му име, е бивш  футболист, само че негов кум е Андрей Луканов. Галев и Христов също имат положителни връзки със брачната половинка на Луканов – Лилия Герасимова, настояват чудесно осведомени. Разбира се, тези контакти в никакъв случай не са били демонстрирани обществено.

През 1997 година Братя Галеви, които сякаш към този момент нямат нищо общо с НСБОБ, стават охранители на Саркис и Гигов, като малко преди този момент е разрушена огромната лаборатория за синтетични опиати в Опицвет. Официално от февруари 2000 година Пламен Галев и Ангел Христов работят като консултанти към оръжейна компания „ Делта Г ”. Постепенно обаче пътищата им се разделят, освен това много трагично. Разривът им е финален и до момента, споделят осведомени.

За размерите на оръжейната търговия, която Братя Галеви въртят при започване на века, бегла визия дава формалната информация, съгласно която през 2000 година България изнася оръжие за 100 млн. $. В началото на 2001 година двамата нарочени от медиите за братя, са съдружници във компания „ РАG ”.

Предметът й на активност е търговия с оръжие и коли, а седалището й е в Кипър. Чрез тази компания Галеви съумяват да се снабдят със собствен лиценз, който им дава опция да въртят търговия с оръжие в целия свят.

Официално обаче Галев и Христов се водят не притежатели, а единствено чиновници във въпросната компания. Любопитно е, че и големият комплекс на братята в село Ресилово също се води благосъстоятелност на  офшорка със същото име „ PAG ”, само че към този момент с регистрация на Сейшелите. Те двамата са единствено наематели на имението (срещу смехотворните 300 лв. на месец), в което при започване на юни умря Ангел Христов-Геле.

Реклама

Покрай покупко-продажби с компаниите от кръга на някогашния италиански министър председател Берлускони, братя Галеви продават оръжие и в Йордания. Дори двамата вършат опити да станат вложители в тази част на света. Пробват се да купят фабрики, в това число и химически, а също и пристанища, само че не всички покупко-продажби завършват сполучливо.

Бивши фрагменти на ДАНС, които преди време събират материали и вършат разработки против Галеви, споделят, че обръчите от компании към тях, са доста хитро измислени. Както и да се проверяват фирмите с тяхно присъединяване, непроменяемо се стига до задънена улица.

„ Структурата е извънредно тарикатски замислена, отварят се една след друга като лавина доста компании, преплитат се притежатели и съдружия и най-после всичко като че ли се разпилява – очевидно бизнесът на Братя Галеви е умислен и ръководен от същински стопански мозък. Винаги се удря на камък, тъй че съумяват да запазят благосъстоянието си ” – заключват  източниците ни.

Официално през годините, когато още не са търсени, Галев и Христов се водят единствено чиновници в офшорка, записана на Сейшелските острови. В интервютата си те настояват, че оттова получават заплати, които им носят по 60 000 лева годишен приход. Българските им сдружения пък по това време, в които са шефове и съдружници, са регистрирани на столичната улица „ Цветна градина “ и в близкото до Банкя село Иваняне.

По публични данни през 2000 година братя Галеви заявяват по 1752 лв. приход за цялата година, което е неуместно ниско, в случай, че тогава към този момент са в оръжейния бизнес. Седем години по-късно приходите им стават по 40 000 лв., което също е вероятно една хилядна от същинските баснословни облаги.

Когато прокуратурата се раздвижи и потегли да повдига обвинявания на някогашните барети, беше обяснено, че те са изкарали сполучливо парите си в чужбина, като правели регулярни банкови преводи посредством две наши банки към сметки на разнообразни бенефициенти в трезори в Швейцария, Канада, Литва, Латвия, Унгария, Обединени арабски емирства, Англия, Британски Вирджински острови, Кипър, Сейшели и даже Китай.

Преводите били правени с подправени контракти за покупка и импорт на артикули в страната, обявиха от прокуратурата. Така били изнесени над 35,5 млн. лв.. Поне толкоз бяха съумели да открият. Прокуратурата подгони Галеви за пране на пари през 2012 година, само че до момента не се е чуло някои от парцелите на компаниите им да е минал в други ръце.

И макар че структурата е построена с тъничък нюх, краят на царуването им в България е неминуем. Вероятно като някогашни служители на реда, братя Галеви и по-точно свитата им от охранители се отнасят много коренно с съперниците си, в това число и с най-обикновени хора, които по един или различен метод си разрешават да настъпят или обиден ползите им. През годините са разказвани обществено десетки истории за пребити и окървавени от гардовете им търговци, дребни и по-едри предприемачи. Техни апологети настояват, че това било част от схемата им да изградят прикритието си на мутри.

В последна сметка двамата прекрачват тънката граница сред персоналните си ползи и работата си като ченгета, в случай че приемем, че в действителност са работили под прикритие, а освен за личните си банкови сметки. В последна сметка това ги прави скандално известни и много неуместни за европейска България.

В същото време се появяват и други мераклии да ръководят трафика на опиати, да търгуват с оръжие и да печелят милиони. В последна сметка тъкмо това, а не публичната непоносимост и европейската ориентировка на България форсира пътя им към правосъдната зала. Там пък, както е известно, Кюстендилският областен съд небрежно ги оправдава, а преди да излезе решението на Върховния съд, което ги праща за по 5 години в пандиза, те изчезват. Вероятно предизвестени за изхода на делото. 

Бивш почитан чиновник на Държавна сигурност е споделял, че им е оказал помощ да преминат през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата ”. Друг също някогашен кадър на службите пък е безапелационен, че двамата са изведени в чужбина и вкарани в стратегия на ДЕА за предпазени очевидци. Според него „ изгубването ” им е цялостна инсценировка, американската организация просто се е погрижила за своите дългогодишни лоялни чиновници. Истината надали в миналото ще стане известна…

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР