Плагиатството, базирано на изкуствен интелект се превръща във все по-досадно

...
Плагиатството, базирано на изкуствен интелект се превръща във все по-досадно
Коментари Харесай

Нов инструмент може да идентифицира научни статии, написани с помощта на ИИ в 99% от случаите

Плагиатството, основано на изкуствен интелект се трансформира във все по-досадно и рисково събитие, изключително за научните изявления. Много хора (и изследователи) се пробват да разработят практическо решение против този тип злоупотреби, а един нов метод наподобява работи изключително добре за избран тип научни публикации.

ChatGPT е извънредно добър във подправянето на основано от индивида креативно наличие. Когато става въпрос за научно писане, чатботовете могат да се трансфорат от елементарни досадници или принадлежности за учебни измами в действителни закани против науката и верните проучвателен практики.

Новопубликувано проучване на учени от Университета на Канзас предлага евентуално решение на казуса с плагиатството, основано на изкуствен интелект, като се гордее с много забележителната дарба да разграничава същинското научно писане, основано от човек, от продукцията на ChatGPT „ с над 99% акуратност “. Този резултат явно е реализиран посредством логаритми на изкуствения разсъдък и особено подготвен езиков модел.

Професорът по химия Хедър Дезер и нейните сътрудници се борят с ИИ, и наподобява реализират доста положителни резултати в това отношение: откривателите са съсредоточили напъните си върху „ перспективни “ публикации – характерен жанр публикации, оповестени в научни списания.

Учените избрали 64 перспективни публикации на разнообразни тематики – от биология до физика, след което помолили ChatGPT да генерира нови параграфи по същите публикации, с цел да съберат 128 „ подправени “ публикации. ИИ генерирал 1276 параграфа, които по-късно били употребявани за образование на езиковия модел, определен от откривателите, с цел да се опитат да класифицират текста, основан от ИИ.

За тестване на новообучения логаритъм са формирани още два набора от данни, единият от които съдържа 30 действителни перспективни публикации, а другият – 60 публикации, генерирани от ChatGPT. Алгоритъмът видимо издържал с лекост тестванията, готови от откривателите: инструментът съумял да открие публикациите от ChatGPT в 100% от случаите, до момента в който точността за разкриване на обособени подправени параграфи спада до 92%.

Учените настояват, че чатботовете манипулират текстово наличие, като употребяват характерен жанр на писане, затова тяхната „ ръка “ може да бъде разпозната по много ефикасен метод. Учените нормално имат по-богат речник и пишат по-дълги параграфи, съдържащи по-разнообразни думи и препинателни знаци. Освен това ChatGPT не се слави с равнището си на точност и нормално заобикаля да дава съответни числа или да цитира имена на други учени.

Изследователите от Канзас дефинират своя метод против плагиатството с изкуствен интелект като изследване, макар че то се оказва доста дейно при идентифицирането на подправени перспективни публикации. Необходими са спомагателни изследвани, с цел да се откри дали същият метод може да се приложи към други типове научни публикации или общи текстови резултати, основани от ИИ.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР