Питане до министър-председателя на Република България Кирил Петков относно средствата,

...
Питане до министър-председателя на Република България Кирил Петков относно средствата,
Коментари Харесай

Евродепутат от ДПС с питане до премиера колко и кои медии са получавали европари от държавата

Питане до министър-председателя на Република България Кирил Петков по отношение на средствата, получени от медии в страната през последните 10 години за разпространение на Оперативните стратегии и Програмата за развиване на селските региони на Европейски Съюз, подава през днешния ден в деловодството на Министерския съвет (МС) евродепутатът от Движение за права и свободи Илхан Кючюк, оповестиха от прессофиса на Кючюк. Той беше съпроводен от представители на младежката организация на Движение за права и свободи.

Питането обгръща интервала от януари 2011 до декември 2021 година в това число. Кючюк упорства да бъде предоставена наличната в администрацията на Министерски съвет информация по отношение на всички контракти, подписани с снабдители на медийни услуги у нас от първостепенните и второстепенните разпоредители с бюджетни средства и средства от Европейски Съюз към Министерския съвет. Иска също по този начин данни и дали договорите са били подписани с директно договаряне или по реда на Закона за публичните поръчки (ЗОП).

Както и дали измежду критериите за сключването им е било условие съответните медии да са подали заявления и да попадат в регистъра, поддържан от Министерството на културата на Република България по Закона за наложително складиране на печатни и други творби и оповестяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги (ЗЗДПДПОРДМУ).

„ Проследих с интерес някои от изказванията на министър-председателя господин Кирил Петков и желая, като български евродепутат, да подкрепя неговата активност в битката му против корупцията. Допаднаха ми думите му в българското Народно заседание, че към този момент „ няма да има ваши, няма да има и наши “, уточни Илхан Кючюк, наблягайки, че в изявление преди няколко седмици, министър председателят също пое уговорката да работи интензивно за осветляване на собствеността на българските медии.

„ И ние това желаеме. От дълго време Движение за права и свободи изрично упорства за осветление на българския медиен пазар “, сподели евродепутатът. Той напомни, че точно Движение за права и свободи внесе през 2018 година измененията в закона, с които и интернет изданията бяха задължени да подават заявления пред регистъра на Министерството на културата за същинските си притежатели.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР