Писателят Джеймс Власос разсъждава по какъв начин гласовите виртуални помощници

...
Писателят Джеймс Власос разсъждава по какъв начин гласовите виртуални помощници
Коментари Харесай

Власос: Гласовите помощници дават само един отговор и това е ужасна сила

Писателят Джеймс Власос разсъждава по какъв метод гласовите виртуални помощници ще трансформират нашия живот. За изкуствения разсъдък това е първата стъпка към творчеството, а за хората – неповторима опция за взаимоотношение с компютрите и информацията без медиатори . Но каква ще е изгодата от това?

Според Власос, с разпространяването на гласовите помощници хората за първи път ще могат да получават достъп до каквато и да било информация без специфичните устройства за нейното въвеждане и извеждане, а по натурален метод. Не са нужни клавиатура и мишка, а даже и интерфейс. Просто питате – и ви дават отговор.



Мнозина се притесняват, че по този метод хората ще стартират доста по-малко да поддържат връзка между тях и даже ще изгубят обществените си привички. Власос смята, че ние по този начин или другояче прекарваме доста време със смарт телефона или пред екрана на компютъра и е добре, в случай че взаимоотношението стане по-естествено.

Но Власос предлага да погледнем на всичко това от по-друг ъгъл. За корпорациите да вземем за пример, гласовите помощници са неповторима опция за пределно ограничение избора на потребителя.

Идеята е следната. На компютърния екран се демонстрират десетки отговори на заложен въпрос, от които потребителят може да избере най-подходящия. Но гласовият асистент постоянно дава единствено един отговор . Писателят предизвестява, че с сходна власт човечеството до момента не се е сблъсквало.

Интересно е, че създателят на Amazon Джеф Безос се концентрира извънредно доста на гласовото взаимоотношение. Върху Alexa в неговата компания работят към 10 000 експерти.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР