Писателят Димитър Никленов от Стара Загора е тазгодишният носител на

Писателят Димитър Никленов от Стара Загора е тазгодишният носител на ...

Старозагорски писател с Националната награда за детска литература „Петя Караколева“.

Писателят Димитър Никленов от Стара Загора е тазгодишният носител на Националната награда за детска литература „Петя Караколева“ за книгата си „Кучето Бокс". Близо 20 автори от страната са оценявани от петчленно жури с председател Петър Анастасов и членове Банко Банков, Благовеста Касабова, Елица Мавродинова и Петър Хаджинаков.
Димитър Никленов пише за деца близо 40 години, има издадени повече от тридесет книги, много куклени пиеси, автор е на текстове и сценарии за документални и художествени филми. 
„Участвах в конкурса от уважение към Петя Караколева, която познавах. Благодарен съм на моите малки читатели, защото без тях авторът не е автор. Първата моя пиеса бе поставена в Кърджали и по тази причина този град за мен е много скъп“, сподели при получаване на наградата писателят. Димитър Никленов е ръководител на Национален клуб "Млад писател" при Народно читалище "Родина-1860" в Стара Загора. Клубът списва и издава тинейджърския вестник "Тийн`с пейпър".
Призът на името на Петя Караколева е учреден от община Кърджали и Съюза на българските писатели през 2004 г., а автор на статуетката е скулпторът Емил Пенчев. Лауреати на Националната награда „Петя Караколева” досега са били Кирил Назъров, Севда Севан, Панчо Панчев, Атанас Звездинов, Николай Милчев, Весела Фламбурари, Анелия Янковска-Сенгалевич, Румяна Капинчева, Мая Дългъчева, Петя  Александрова.
Наградата бе връчена от Ширин Сюлейман, директор на Дирекция „Хуманитарни дейности” в община Кърджали, която пожела на победителя да продължава да работи, за да радва с творбите си  малките читатели и да ги прави по-добри.

Източник: actualno.com