[Piraeus Bank] Още по темата Собственикът на Банка ДСК се

...
[Piraeus Bank] Още по темата Собственикът на Банка ДСК се
Коментари Харесай

Piraeus продава бизнеса си в Сърбия на местната Direktna Banka

[Piraeus Bank] Още по тематиката
Собственикът на Банка ДСК се готви за нови придобивания в района

Според основния изпълнителен шеф на OTP Group Шандор Чани задачите за разширението са от България до Беларус
4 окт 2017
Собственикът на Банка ДСК - OTP Group, купи банка в Сърбия за 125 млн. евро

С придобиването на Войводянска банка от гръцката NBG унгарската група окрупнява близо 6% пазарен дял в западната ни съседка
8 авг 2017
" Евроинс " ще придобие застрахователния портфейл на " Пиреос " в Румъния

Компанията генерира 200 млн. евро премиен доход през предходната година
9 юли 2017
National Bank of Greece продава множеството си поделения на Балканите

Гръцката финансова институция ще се концентрира върху активността си в страната
4 юли 2017
Гръцката Piraeus ще продаде българската си банка

Търсят се притежатели на всички балкански поделения. Процедура тук не е стартирана, съобщи изпълнителният шеф на " Пиреос " Емил Ангелов
7 юни 2017
Консолидация в ход

Окрупняването на фрагментирания банков бранш се засилва
11 май 2017 Най-голямата гръцка банка съгласно размера на активите – Piraeus Bank, е постигнала съглашение за продажбата на бизнеса си в Сърбия, оповестиха от финансовата институция във вторник. Купувач е локалната Direktna Banka, която ще заплати сред 58 и 61 млн. евро за банковите и лизингови интервенции на Piraeus в страната.

Точната сума ще бъде избрана според от финансовото показване на продаваните активи до приключването на договорката. От гръцката финансова институция прецизират, че крайното заплащане по договорката ще е композиция от директна продажна цена и понижаване на капитала на Piraeus Bank Beograd.

Стратегически ход

Сделката е част от оповестената през юни от Piraeus Bank тактика за понижаване на интернационалното й наличие. Плановете включват продажбата на дъщерните банки в България, Румъния, Сърбия, Албания и Украйна, както и делене с други нестратегически активи на групата в района. Целта е да се свие портфейлът от необслужвани заеми – проблем, изчерпателен от рекордната безработица в Гърция след рецесията в страната – както и да се набере запас за активността на групата на родния й пазар. Към края на първото тримесечие на 2017 година необслужваните експозиции на Piraeus Bank са 33.3 милиарда евро, а необслужваните над 90 дни заеми са 23 милиарда евро. Плановете на кредитора са към 2020 година тези цифри да бъдат понижени до надлежно под 20 милиарда евро и към 8 милиарда евро, отбелязва SeeNews.

Преструктурирането на групата е част и от уговорките, контрактувани с Европейската комисия. От изявлението на основния изпълнителен шеф на Piraeus Bank Христос Мегалу през юни стана ясно, че проектите са разпродажбата на активи да завърши до 2020 година

Нов притежател

В известието си от вторник от институцията показват, че се чака продажбата на Piraeus Bank Beograd да бъде финализирана през първото тримесечие на 2018 година, след приемането на нужните регулаторни позволения. Сделката няма да окаже резултат върху коефициента на адекватност на капитала от първи ред (CET 1) на Piraeus Bank, означават още от гръцката финансова институция.

През юли сръбската Direktna Banka Крагуевац завърши процеса на консолидиране на белградската Findomestic Banka, която закупи от френската BNP Paribas през февруари. След интеграцията Direktna Banka има 400 чиновници и двойно по-голяма клонова мрежа. Кредитната институция беше основана откакто сръбските бизнесмени Андрей Йованович и Боян Милованович получиха KMB banka от словенската Nova Kreditna Banka Maribor (NKBM) през февруари 2016 година, напомня SeeNews.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР