ПГ на ГЕРБ-СДС предлага от 1 юли 15% осъвременяване на

...
ПГ на ГЕРБ-СДС предлага от 1 юли 15% осъвременяване на
Коментари Харесай

ГЕРБ предлага 15% ръст на пенсиите

ПГ на ГЕРБ-СДС предлага от 1 юли 15% осъвременяване на пенсиите за трудова активност, отпуснати до края на 2021 година вместо 10%, както предлага държавното управление. Те желаят и опазване на добавката от 60 лева за всички пенсии до края на годината, като октомврийското нарастване отпадне до разработване на необятно съветвана цялостна промяна.

Предлагат и друг размер на минималната и оптималната пенсия - най-ниската да стане 430 лева от 1 юли, а най-високата - 2000 лева, като резервира този размер до края на годината. При оптималните пенсии разновидността на ГЕРБ допуска понижение, само че при минималната на процедура е нарастване, защото с 60 лева добавка тези хора ще получават 490 лева

Предложенията за промени в бюджета на Държавното публично обезпечаване бяха направени преди второто четене на законопроекта. До края на утрешния ден е срокът за нови оферти по обсъжданите текстове преди окончателното им приемане от пленарната зала.

В рамките на ръководство на господин Борисов междинната пенсия набъбна с съвсем до 200 лева и добавката от 50 лева беше дадена точно по време на ръководството на господин Борисов. Това съобщи в Народното събрание Деница Сачева от ГЕРБ в отговор на изказванията на финансовия министър Асен Василев по отношение на пенсиите.

" При нарастването на пенсиите, което се предлага сега, от кое място ще се вземат средствата за 2023-2024 година, които са милиарди, за които ние още нямаме бюджетна прогноза? ", попита тя.

Мотивите на вносителите да изискат 15% нарастване на пенсиите от 1 юли е изпреварващо компенсиране на средногодишната инфлация за възрастните хора.

Сачева изиска Василев да показа 3-годишна бюджетна прогноза, с цел да стане ясно дали ще се взимат още заеми. Тя уточни още, че ГЕРБ са внесли оферти в Народното събрание, засягащи пенсиите. " Ние предлагаме 15% нарастване на пенсиите, предлагаме добавката от 60 лева да остане до края на годината ", изясни тя.

" Защо България е на 20-о място по най-висока инфлация при храните? Защо при нас храните са поскъпнали с 22,7%, а в Украйна е доста по-ниска? ", попита депутатът от ГЕРБ.

Ако това предложение се одобри, минималната пенсия ще доближи 430 лв., оптималната ще стане 2000 лв.. Предлага се този размер да се резервира до края на годината.

От ГЕРБ-СДС стимулират и запазването на добавката към пенсиите от 60 лв. с нужда от спомагателна поддръжка за приходите в изискванията на нараснала инфлация. Подчертава се, че по този метод няма да се " замърси приходът от пенсия, като към него автоматизирано се прибавят 60 лв., както оферират ръководещите ".

Опозиционната коалиция не желае да се прави осъвременяване на пенсиите от октомври, както се залага все още в измененията. Предлага се да се направи разбор на пенсионната система и да се одобряват консенсусни промени, които да са устойчиви във времето като механизъм.

Един милиард и 332 милиона лв. в допълнение за втората половина на годината ще костват предлаганите промени от ГЕРБ. В това число са и 732 милиона лв. за изплащането на добавката от 60 лв. до края на годината.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР