ПГ на ГЕРБ подкрепя изцяло предложението на Министерски съвет за

...
ПГ на ГЕРБ подкрепя изцяло предложението на Министерски съвет за
Коментари Харесай

Десислава Атанасова: ГЕРБ ще гласува предложението на МС за партийна субсидия от 1 лев

ПГ на ГЕРБ поддържа напълно предлагането на Министерски съвет за партийна дотация от 1 лев.

Това сподели в изявление за радио Фокус Десислава Атанасова, заместник-председател на правната комисия в Народното събрание. Тя означи, че партията е поредна в това си предложение. „ Трябва да припомня, че още през 2016 година внесохме законопроект във връзка с смяната на партийната дотация на 1 лев “, сподели още Десислава Атанасова. Предложението е било импортирано от нея и от група народни представители от ГЕРБ в интервала след извършения референдум, на който над 2,5 млн. българи са дали отговор позитивно на въпроса за понижаване на партийната дотация на 1 лев за получен автентичен глас.

„ В нашата позиция няма смяна. По-интересното е, че в днешния ден на поканата на Българска социалистическа партия не откликнаха и нашите съдружни сътрудници. Единствено Движение за права и свободи взе участие в срещата, само че не са приели причините на Българска социалистическа партия и към този момент има подадено предложение в Народното събрание за партийна дотация от 0 лв. и опция партиите да се финансират от физически и юридически лица “, сподели още Десислава Атанасова.

Тя уточни, че следва разискване на всички оферти. „ Надяваме се и Българска социалистическа партия да създадат такива, тъй като на следващия ден изтича срокът сред първо и второ четене на законопроекта, който към този момент се одобри на първо четене в зала. В четвъртък комисията по бюджет и финанси ще заседава, а в програмата ни като точка е включено разискването на Закона за политическите партии в петъчния ден “, добави Десислава Атанасова. Тя акцентира, че в петък ПГ на ГЕРБ ще гласоподава за предлагането на Министерски съвет партийната дотация да бъде 1 лев за автентичен глас.

„ Партиите могат да разчитат на дарения, имат и членски импорт, от който могат да се финансират, а в Политическа партия ГЕРБ има специалисти, които се занимават с цялата счетоводна активност. Не е редно партии, които са икономисали финансов запас, да бъдат ощетени за сметка на други партии, които нямат спестявания. Партиите всяка година показват бюджет пред Сметната палата, който е обществен. Това е органът, който следи и управлява приходите и разноските на партиите “, добави Атанасова.

Според нея резултатите от референдума, създаден през 2016 година, и желанието на жителите дотацията да бъде 1 лев за автентичен глас значи, че те по този начин правят оценка напъните в законодателството и ръководството. „ Фактът, че над 60% не гласоподаваха на Европейските избори приказва, че не е огромно цифрата на оптимистите и вярващите в политическата система, само че демокрацията е най-хубавото, което съществува. Противният случай е безредица и безчинство “, разяснява тя.

Заместник-председателят на правната комисия сподели още, че цел на политиците е да потвърждават, че са работоспособни и вземат решения в интерес на всички български жители. Десислава Атанасова акцентира, че партийната дотация се употребява за поддържане на партиен живот, мероприятия, разискване на законопроекти, тактики и привличане на хора за присъединяване в разисквания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР