Pfizer обяви сделка, която ще позволи обещаващо лекарство срещу COVID-19

...
Pfizer обяви сделка, която ще позволи обещаващо лекарство срещу COVID-19
Коментари Харесай

Хапчето на Pfizer срещу COVID-19 ще бъде по-евтино в бедните страни

Pfizer разгласи договорка, която ще разреши обещаващо лекарство против COVID-19 да се създава и продава на ниски цени в 95 по-бедни страни, в които живее повече от половината от популацията на света. Споразумението следва сходно такова, контрактувано от Merck предишния месец, като дружно покупко-продажбите имат капацитета да разширят доста световното произвеждане на две елементарни антивирусни хапчета. Те могат да трансформират хода на пандемията, заяви в. „ Ню Йорк Таймс ".

По силата на съглашението Pfizer ще даде безплатен лиценз за хапчето на Medicines Patent Pool, организация с нестопанска цел, подкрепяна от Организация на обединените нации, в договорка, която ще разреши на производителите да сключат сублиценз. Те ще получат формулата на Pfizer за лекарството и ще могат да го продават за приложимост в 95 разрастващи се страни, най-вече в Африка и Азия, откакто регулаторните органи разрешат лекарството на тези места.

Въпреки това съществуват съществени опасения дали тази стъпка ще бъде задоволителна, с цел да се обезпечи нужното предложение на лекарството за страните, които не престават да нямат ваксини против ковид. Подобно на договорката с Меrck, съглашението с Pfizer изключва редица по-бедни страни, които са били мощно наранени от вируса. Бразилия, която е с една от най-тежките статистики на смъртни случаи от пандемията в света, както и Куба, Ирак, Либия и Ямайка, ще би трябвало да купуват хапчета непосредствено от Pfizer, най-вероятно на по-високи цени. Китай и Русия - страни със междинни приходи, в които живеят общо 1,5 милиарда души - са изключени от двете покупко-продажби, както и Бразилия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР