[Pexels] Още по темата Добрата година на най-големите дигитални агенции

...
[Pexels] Още по темата Добрата година на най-големите дигитални агенции
Коментари Харесай

Пътят на промяна на PR агенциите

[Pexels] Още по тематиката
Добрата година на най-големите цифрови организации

Компаниите в ТОП 20 регистрират растеж в приходите от над 28%, достигайки 35.5 млн. лева за 2016 година
7 дек 2017
Медиа организациите сред малкия екран и интернет

Над 266.6 млн. лева са общите доходи на най-големите медиа организации в България
24 ное 2017
За кого ще работи председателството

Бизнесите, свързани с организирането и провеждането на събития, чакат европейските делегати, само че информацията и подготовката към момента се бавят
17 ное 2017
Тоталното видоизменение на рекламните организации

Оборотите на най-големите рекламни компании в страната са над 62 млн. лева
17 ное 2017 Специалистите на пазара предвиждат през 2018 година засилени онлайн връзки, спешен PR и повече работа с водачи на мнение. Измина още една година, в която PR промишлеността в България продължава да се трансформира в условия на все по-размиващи се граници сред другите информационни услуги. За да се задържат на пазара, организациите уголемяват портфолиото си от услуги, което към този момент с изключение на обичайното PR обслужване включва стратегическо обмисляне, цифрови акции и вътрешни връзки. Тази година фирмите от бранша заложиха на засилена работа с водачи на мнение, а така наречен работодателски брандинг (от англ. employer branding) е към този момент измежду наложителните предлагани услуги.

Повечето от най-големите PR организации в страната дефинират 2017 като добра година за промишлеността най-много поради навлизането на нови клиенти на пазара и увеличените бюджети за обслужване главно в браншове като финтех и електронната търговия. " Наблюдаваме засилен интерес към услугите ни в сектори като строителство и архитектура, към нас се обръщат и от ден на ден български компании, както и благотворителни организации и фондации, за които работим про боно ", дава образец пред " Капитал " Томислав Цолов, създател и общоприет управител на APRA Porter Novelli.

За да отговорят на засилващата се конкуренция в бранша, PR организациите непрекъснато уголемяват спектъра си от услуги. Управляващият сътрудник в AMI Communications България Илияна Александрова разяснява, че фирмите залагат от ден на ден на развиването на нови умения. " Залага се на по-иновативни и ангажиращи подходи, наличието е по-таргетирано и въздействащо. Търсят се успеваемост и резултати ", споделя още тя. Според Мария Гергова, изпълнителен шеф на United Partners, с цел да оцелеят и порастват организации би трябвало да сложат в центъра си стратегии за непрестанно развиване на хората.

Сред проблемите в промишлеността обаче остава не изключително чистата медийна среда в България, която, като се изключи че затруднява работата на PR експертите, отблъсква бюджетите на клиентите им. " Пониженото доверие в медиите като цяло води до спад на интереса на клиентите към този канал и пренасочване на вниманието към връзки в обществените мрежи, B2B и събитиен мениджмънт ", разяснява пред " Капитал " Камелия Димитрова, шеф на PR Play. И тази година огромна част от PR общността се разгласи против законовото ограничаване за цитиране на имена на компании и марки в електронните медии, което пречи да се дава публичност на обществено виновни начинания, само че за момента към момента въпросът не е позволен.

Динамичната година за информационната промишленост в положение на промяна се вижда и през докладите на най-големите PR организации в България, които бележат общо малко над 22 млн. лева доходи през 2016 година, или с почти 2% по-малко по отношение на миналата. Заради преструктуриране на бизнеса или разбъркване на огромни клиенти доста от фирмите отичат двуцифрени спадове или нараствания в оборотите си, а първите места за заемат главно от български самостоятелни организации с дългогодишна активност на пазара. В ТОП 20 влизат също PR звената на огромните информационни групи Publicis One, All Channels Communication, BBDO Group, Havas Group и Ogilvy Group Bulgaria.

Кой е по-по-най

На 1-во място в класацията с над 30% растеж в приходите попада организацията United Partners, която от към този момент 20 години оперира на българския пазар. Увеличението на приходите до близо 2.8 млн. лева изпълнителният шеф Мария Гергова разяснява, че се дължи на по-голям дял на работата на компанията в областта на вътрешните връзки и работодателски брандинг, растеж в областта на цифровите връзки и привличането на нови клиенти. На 2-ро място застава също дългогодишната българска PR компания M3 Communication Group, която регистрира растеж близо 13%, достигайки 2.4 млн. лева оборот за 2016 година

По-бавното възобновяване на пазара и най-много неналичието на политическа непоклатимост през 2016 година и надлежно продължаващото неявяване на сериозен обществен запас са аргументите, които показват за понижението от 15% поставените на 3-то място APRA Porter Novelli с доходи от 2 млн. лева

Общо 1.4 млн. лева доходи регистрира V+O Communication България. Управляващият сътрудник Светлана Савова разяснява, че това се дължи на професионалната подготовка и развиване на екипа на организацията, което довежда до спечелването на редица стратегически информационни планове.

Двуцифрен спад в постъпленията за 2016 година означават DD Agency и AMI Communications България, което се дължи главно на смяна в информационната тактика на някои клиенти.

Във втората половина на класацията на 12-о място попада организацията Intelday Solutions с доходи от 828 хиляди лева и растеж от близо 55% на годишна база. " Съсредоточихме напъните си в привличане на интернационалните клиенти и работа на непознати пазари, измежду които Румъния, Русия, Англия, Сингапур, Дубай и други Значителен дял в растежа на приходите имат изследвания и разбори за премерване на репутацията, които са неизменима част от стратегическите и спешни връзки ", разяснява за " Капитал " Адриана Попова, ръководещ сътрудник в компанията.

Преструктуриране на информационния бизнес и пренасочване на бюджетите на клиентите слагат Active Group на 13-о място с 15% спад в приходите, следвана от PR организацията Janev & Janev с обороти от 745 хиляди лева и спад от 38%. " Сред главните аргументи са завършилите сполучливо европейски планове, както и терзанието на огромни компании опериращи в съвременни сфери да се промотират на българския пазар ", разяснява Тодор Янев, ръководещ сътрудник в организацията.

Разрастване на потребителско портфолио с компании като БТК и Forever 21, както и интензивно предложение на цифрова връзка показва като аргументи за растежа от 17% в приходите " От-До-Консулт " Олга Лозанова, съучастник в организацията. С голям растеж в приходите на 18-о място в класацията попада новоформираната в края на 2016 година SiteMedia Consultancy. " През 2016 година предложихме пакет от услуги, които отговаряха доста навръх потребностите на пазара, разработихме няколко доста сполучливи тактики за развиване на работодателска марка и положителните практики доста бързо започнаха да работят в наша изгода ", споделя шефът на организацията Любомир Аламанов.

На последно място измежду най-големите PR организации в страната се класира Grayling, която регистрира лек спад през 2016 година, който е резултат от преразглеждане на бюджетите за България на огромните корпорации, което обаче съгласно организацията тази година към този момент не е реалност.

Прогнозите за 2018 година

Мениджърите на най-големите PR компании са единомислещи, че пазарът ще се развива в посока онлайн връзки, спешен PR и засилена работа с водачи на мнение. Някои от тях предвиждат, че идното председателство на Съвета на Европейски Съюз ще ускори PR интензивностите и събитийния мениджмънт. Зорница Иванова, акаунт шеф в Grayling, споделя, че компании, които до момента не са били дейни на пазара, са потърсили услугите на Public affairs отдела на организацията. " Все повече нови услуги като изкуствен интелект и чат ботове ще станат трайна част от портфолиото ни ", споделя Гергова.

" Клиентите ще търсят сътрудници, които могат да ги съветват в границите на целия бизнес развой, а акциите все по-често ще сплотяват опита и напъните на информационни и софтуерни компании ", разяснява Илияна Александрова. Според шефа на M3 Communication Group Максим Бехар PR пазарът в България е над междинното ниво в Европа, а през идната година предвижда ръководството на обществени медии и онлайн връзки да взимат все по-голям превес в предлаганите услуги. Пепа Гроздева, член на борда на шефовете на DD Agency, споделя, че фирмите би трябвало да бъдат все по-прозрачни и дейни в обществените платформи. " Това повишава условията към експертите по връзки, само че и към чиновниците на фирмите, тъй като консуматори имат упования и към тяхното държание. В арсенала ни се чака да съществува единствено истината, без да е украсена и без да са добавени тактически похвати, с цел да я създадат по-атрактивна ", споделя още тя.

Очакванията на Любомир Аламанов са 2018 година да бъде извънредно забавна за PR промишлеността. " Работодателският брандинг ще продължи да се развива като размери и обсег, спешните връзки ще са все по този начин нужни и ще станат част от ежедневните интензивности на корпорациите, а киберсигурността ще е доста настояща и който не прави осведомителни акции в тази сфера, ще рискува не просто известност ", изяснява той. " Върна се времето на положителното стратегическо мислене и обмисляне, което не остава единствено конкурсен документ, а се развива и ползва на процедура, по тази причина и от ден на ден рекламодатели ще търсят надеждни организации, които да се грижат за целия набор на PR услугите ", споделя Моника Станишева от Active Group.

Според Олга Лозанова през 2018 година в обществените медии ще се сътвори нов вид " обществено корпоративно " говорене, с цел да бъде връзката още по-адекватна на канала и аудиторията. " Пазарът ни би трябвало да се развива в посока на по-голяма отговорност към наличието, по-голяма грижа към резултата от това, което вършим, и по-голяма изчерпателност в каналите, които употребяваме ", споделя в умозаключение Светлана Савова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР