[Pexels] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕКак комарите диктуват човешката историяИсторикът Тимъти Уайнгард

...
[Pexels] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕКак комарите диктуват човешката историяИсторикът Тимъти Уайнгард
Коментари Харесай

4+1 | Комарите променят човешката история, как една котка унищожи цяла екосистема и още

[Pexels] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Как комарите диктуват човешката история

Историкът Тимъти Уайнгард е уверен, че комарите са най-смъртоносният див звяр в историята на човечеството. По негови сметки заболяванията, които комарите придвижват, са отговорни за гибелта на 52 милиарда души, или към половината от всички хора, които в миналото са живели на Земята. И може би още са чудовище - световното стопляне всяка година уголемява зоните, в които върлуват комарите и най-опасните заболявания, които те придвижват. Прочетете повече тук.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За поничките и американската фантазия
Докато в по-голямата част от Съединени американски щати пазарът за понички е високомерен от големи вериги като Dunkin Donuts, този в Лос Анджелис си остава територия на дребни локални вериги и фамилни магазинчета. Така градът се е трансформирал в меката на поничките, където рецептите се пазят прецизно и всяко магазинче си има собствен специалитет. А колкото и смешно да звучи, поничките се трансформират в път към триумфа или най-малко път към приемане в общността. Прочетете повече тук.

Белият гнет на един котарак
Котките са прелестни животни - любвеобилни и по едно и също време с това са самостоятелни домашни любимци. Котките също така са прелестни хищници с нотка на садизъм - много постоянно котката убива дребни животни за наслаждение, а не с цел да се нахрани. Това ги трансформира и в безспорни чудовища, когато съумеят да се доберат до екосистеми, непригодени към тях. Това е историята на това по какъв начин един бял котарак съумява да унищожи и изгони цяло ято застрашени птици и да обезсмисли съществуването на цялостен резерват за птици. Прочетете повече тук.

Завръщането на настолните игри
За към две десетилетия настолните ръб игри бяха в непрекъснат крах заради известността на компютърните. През последните няколко години обаче се следи противоположната наклонност - хората започнаха да играят повече бордови игри и се оказа, че нововъведенията в дизайна и разпоредбите в компютърните игри могат да бъдат прилагани по забавни способи и на масата в кухнята. И по този начин още веднъж стана фешън групи другари да се събират и да играят с карти, зарове и дребни фигурки на масата с часове. Прочетете повече тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

Икономика, данни и сексизъм
Младата икономистка Алис Лу е била единствено бакалавър в Университета в Бъркли, когато научава за неизвестен конгрес за клюки при търсене на работа в стопанската система. Лу преглежда форума и бързо открива сексистски полемики във всяка негова част. Друг човек би си споделил: " Този конгрес е сексистски. " Лу обаче се интересува от данни и взема решение да организира статистически опит с този и доста други конгреси за икономисти в изследване, което демонстрира неловко огледало за държанието на мъжете в цялата сфера. Можете да слушате повече тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР