Певецът от Петрич Володя Стоянов се е върнал в граничната

...
Певецът от Петрич Володя Стоянов се е върнал в граничната
Коментари Харесай

Петричкият певец Володя Стоянов се върна в гранична застава след 40 г.

Певецът от Петрич Володя Стоянов се е върнал в граничната застава, в която е изкарал войнишката си работа, разкри пред „ Телеграф “ самият той.Това се случи на рождения му ден на 3 декември, който почнал на връх Ком в Западна Стара планина, над Берковица.

„ По подигравка на ориста бях на този връх тъкмо преди 40 година като граничар от отделение 56 530 – град Драгоман. Сега след толкоз години ме върна един празник, който беше на това място в хижата. Имаше 60 индивида, хората пееха моите песни, беше доста хубаво. Точно в среднощ внезапно изгасиха осветлението и споделят – а в този момент има различен рожденик, това е артистът Володя Стоянов – Войводата, и ми сервираха тортата. Застанах на страната на формалната част, а рожденикът от предния ден вика – ти в този момент ще седиш, аз ще пея. Запя „ Старият кладенец “ и стана доста топло, изненадващо, не чаках. Бяхме до 3 часа сутринта сабалем и тръгнахме с моя сътрудник Стоян Джамбазов от оркестър „ Щуро маке “. Труден път, доста мъгли, сняг “, описа фолклорната легенда.

В София е останал при дъщерите и внучките си, които го изненадали с друга торта.Володя Стоянов ще чества с Беласица! Кулминацията на тържествата за 100-годишнината на клуба са през днешния ден

„ Това беше най-хубавият миг за мен, да споделя рождения си ден с най-близките. Поднесоха ми дарове – биографична книга за Наполеон на Александър Стоянов от внучката Жени, от Влада – рисунка, от другите – абсорбатор за филтриране на въздуха. След ковида доста се грижат за мен – да чисти всякакви частици и прашинки, с цел да мога да дремя по-спокойно “, удовлетворен е Войводата. Сега му предстоят фотоси за новогодишната стратегия на БНТ-Благоевград, а преди дни е пял в столичен хотел на предколедна другарска колекция с Нели Рангелова, дует „ Ритон “, Кристина и Михаил Белчеви и други. „ Пейо Филипов беше водещ. Джина от Трамвай №5 пя доста хубаво, а Мишо Белчев напряко ни разплака – бръкна в сърцата ни със старите шлагери. Аз изпях няколко хорца за общо въодушевление, отново до 3 часа изкарахме “, добави артистът.

Докато обикаля из цялата страна да радостни феновете си, Володя Стоянов поддържа непрекъсната връзка с майсторите, работещи в Духовния център в Петрич, който прави от години.

„ Сега ми се обадиха, че довършват сцената, която е с размери 10 на 8 м. Ще има място за реализатори и оркестър, които да изнасят концерти, беседи. Сцената е покрита, с цел да не подвластен от дъжда. Взел съм дървен материал за миндери – цялата ще бъде опасана, както едно време, с миндери и черги, с цел да може да се седи комфортно и да се следи целият Петрич отвисоко. А този, който пее или изнася сказка, ще бъде извърнат към Хераклея Синтика – остарелия град на Рупите, където е храмът на вуйна Ванга. Виждам като център за арт изкуства. Освен музиканти и художници също ще могат да покажат своето изкуство. Ето внучката ми Борислава, след портрета на Гоце Делчев получи поръчка да нарисува и Вълчан челник. Много се веселя, че напредва в изобразителното изкуство. Времето си минава, всеки си поема по своя път “, споделя изпълнителят на „ Мера съгласно мера “. Напролет счита най-сетне да направи публично разкриване.

Володя Стоянов ще посрещне 2024 година на площада в Сандански. Кметът Атанас Стоянов пръв му се обадил след изборите да го предложения, а цялата идна година е юбилейна за него, защото се навършват 30 година от издаването на неговия първи формален албум „ Мера съгласно мера “.

„ Подготвил съм 7 албума, които стартирам да издавам под името „ България – история и персони “. С тях албумите ми стават 23, което по никакъв начин не е малко за 30 година Много креативен труд с помощта на музикантите от „ Щуро маке “ Стоян Джамбазов и Здравко Георгиев. Моите песни се одобряват като национални, пеят се от всички оркестри. Сега „ Охридска закачка “ за нашите братя и сестри в Северна Македония провокира огромен положителен взрив. Идеята е да създадем един огромен концерт с техните реализатори и нашите на брега на Охридското езеро, като се изпеят остарели песни от времето на Възраждането като „ Биляна платно белеше “, както се е пяла по времето на цар Фердинанд. За да забележим всички, без да разясняваме, че няма никаква разлика в българския диалект, който сега е изменен малко там. Чрез изкуството, в което е непокътната истината, да покажем на бъдните генерации, че няма потребност да генерират ненавист към България и българите. Това би трябвало да се отстрани. Знам, че изисква време, само че можем да го създадем с изкуство. Но би трябвало да бъде на държавно равнище “, споделя Володя.

Пее пред най-голямото печено прасе

Концерт пред най-голямото печено прасе – това ще е първият ангажимент на Володя Стоянов през новата година. „ Обадиха ми се да пея в средата на януари в Казанлък. Там имат особена традиция, след празниците се събират здрава тайфа от 100 индивида и повалят най-голямото прасе – 200 кг. Цялото се разфасова, майстори месари го вършат на пържоли, на шишове и се изяжда от тая компания. Най-подходящите песни, споделят, са войводските и по тази причина ме канят всяка година. Аз не съм ловджия, не мога да потегли да умъртвявам животно, а и нямам такова време да вървя по планините. Избягвам студени места, че си вардя гласа и белите дробове “, показа Войводата.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР