Петте държави, които държавният секретар на САЩ Майк Помпейо посети

...
Петте държави, които държавният секретар на САЩ Майк Помпейо посети
Коментари Харесай

Пазете се от Китай! - посланието на Майк Помпейо в Европа и Централна Азия едно и също

Петте страни, които държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо посети през обиколката си предходната седмица, варираха от дългогодишния съдружник Англия до някогашните руски републики в Централна Азия. Но посланието, което съобщи на своите домакини, оставаше едно и също: Пазете се от Китай.

По време на пътуването си до Европа и Централна Азия Помпейо осъди спазването на човешките права в Китай, подлага на критика неговите нападателни търговски практики и прикани своите домакини да внимават с китайските вложения и въздействие. Той предизвести, че Китай съставлява риск за страните, които създават високоскоростни безжични мрежи от последващо потомство.

Неговият език беше високомерен. " Китайската комунистическа партия е централната опасност на нашето време ", сподели Помпейо предходната седмица в Лондон, дни откакто Европейският съюз оповести рекомендациите си за сигурност по отношение на безжичните мрежи 5G. Препоръките не включваха възбрана за продуктите на " Хуавей " и са следващия крах за акцията на Съединени американски щати против тази китайска информационна компания.

Твърдата изразителност на Помпейо по време на пътуването съответства с бързото разпространение на нов вирус с генезис Китай, заплашил световния напредък, и тя акцентира неговата фиксация върху Китай и неговите дипломатически и търговски победи в последно време. Коментарите му контрастираха с по-помирителния звук на президента Доналд Тръмп по отношение на Китай. Това е тъй като Тръмп работи по приключването на комерсиално съглашение с китайския президент Си Цзинпин. Когато Тръмп подписа през предишния месец първия стадий от съглашението, назова Си собствен " доста, доста добър другар " и сподели, че ще посети Китай в недалечно бъдеще. Тогава Тръмп сподели, че той и Си са открили " невероятни връзки " между тях.

Коментарите на Помпейо в Лондон са продължение на твърдия метод към Китай, общопризнат от него и вицепрезидента Майк Пенс, свързан основно от репресиите против мюсюлманите и етническите малцинства в западната провинция Синцзян, само че и от " хищническия " по техните думи търговски практики и планове за развиване, излагащи на опасности дребните и бедните страни.

Посещението на Помпейо във Англия последва 48 часа откакто страната, която мощно се надява да си обезпечи огромна комерсиална договорка със Съединени американски щати след Брекзита, подцени американските закани и разреши на " Хуавей " да взе участие в нейната 5G мрежа. Това решение акцентира лимитираните благоприятни условия на администрацията на Тръмп да лобира за своята политика и подценява заканите на Съединени американски щати да понижи шерването на разследващи данни, в случай че " Хуавей " се снабди с някакво наличие на Острова. Американски представители считат, че сигурността на информацията в мрежа с технология или съоръжение от " Хуавей " може да бъде компрометирана.

Съединени американски щати лобираха пред европейските си съдружници да забранят " Хуавей " заради опасенията, че тя може да бъде принудена да оказва помощ на китайското държавно управление в електронното подслушване. Освен това представители на Съединени американски щати се боят, че 5G-мрежите са прекомерно подвластни от програмен продукт и това ги прави уязвими и неведнъж предупреждаваха, че ще премислят шерването на разследваща информация със съдружниците си, които употребяват " Хуавей ". Компанията отхвърля тези обвинявания.

Жегнат от английския ход, само че към момента с вяра за опазване и усилване на американско-британските " специфични връзки ", Помпейо като че ли отстъпи от опасността за разследващо шерване, като изрази убеденост, че ще бъде открит метод това да се избегне. Все отново той даде да се разбере, че администрацията на Тръмп ще продължи да противостои на Китай на доста фронтове, измежду които търговията, инфраструктурата и технологиите, военната и дипломатическата сфера, дори до момента в който администрацията прокарва втората фаза в огромното съглашение, което да постави завършек на комерсиалната война с Пекин.

" Ние (Западът) би трябвало групово да подсигуряваме, че идващият век ще бъде ръководен съгласно западните демократични правила ", сподели той. " И това ще изисква съгласуваните старания освен на Съединените щати, само че и на всички, които обичат свободата и милеят за демокрацията и върховенството на закона, с цел да подсигуряваме, че ще бъде непокътнат преобладаващия в света модел през идващото столетие ", добави той.

В Централна Азия, където три от петте страни граничат със Западен Китай, Помпейо жигосах китайските нарушавания на човешките права. " Съединените щати приканват всички страни да се причислят към нас в натиска за неотложно преустановяване на тези репресии ", сподели той в неделя в Казахстан. " Ние просто ги молим да обезпечат безвреден заслон и леговище на тези, които желаят да избягат от Китай; да защитят човешкото достойнство; просто да постъпят вярно ", сподели той.

Вчера в Узбекистан Помпейо посочи преимуществата пред Централна Азия да прави бизнес със Съединени американски щати вместо с Китай. " Те имат дълги граници, те са в регион, където и Китай и Русия имат наличие. Това, което желаеме от тях да създадат и какво може да направи Америка тук, е да поддържа техния капацитет да вземат положителни решения, да имат транспарантно господство на закона пред вложенията ", сподели той.

" Ние непрекъснато им подсещаме " за облагите от американските вложения и ги предизвестяваме против " държавно спонсорирани, политически стимулирани преводи ", които са от изгода за Китай, сподели Майк Помпейо.

 

Матю Ли от Асошиейтед прес / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР