Петропавловск-Камчатски. Земетресения с умерена сила – магнитуди около 5 –

...
Петропавловск-Камчатски. Земетресения с умерена сила – магнитуди около 5 –
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог: Земетресения с умерена сила продължават край Командорските острови

Петропавловск-Камчатски. Земетресения с умерена мощ – магнитуди към 5 – не престават да се усещат в региона на Командорските острови. Това оповестява Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).
Епицентърът на мощното земетресение, станало през вчерашния ден, вторник, в 11:34 камчатско време, е в най-източната част от територията на Русия – Алеутски регион. Локализиран е в акваторията на Берингово море, на към 200 км изток-югоизточно от село Николское (683 жители), единствен обитаем пункт на Алеутски район; селото се намира на огромния командорски остров – Беринг. Според ревизираните оценки на Американския (над 700 инструментални регистрации), Европейския (340 записа) и Руския (56 записа) центрове, магнитудът на земетресението е 7.7, а дълбочината на сеизмичния източник е едвам на 10-15 км под земната повърхнина. Щастлива случайност е, че показалата се интензивност е в съвсем ненаселена област. Земетресение с еднакъв магнитуд и дълбочина в добре заселен регион би предизвикало опустошения на здания, уреди и естествени обекти. Американският уебсайт афишира активност от VIII степен в с. Николское – оценката не може да се смята за достоверна, защото е учредена единствено на 2 сведения, които по всяка възможност свидетелстват за резултати в мощно уязвими обекти. От своя страна, Руската геофизична работа посредством Камчатския си филиал оповестява за въздействия от V степен в село Николское (тук вероятно са пропуснати леки повреди в някои домове), в региона на Уст-Камчатски (на към 440 км северозападно от епицентъра) – от III степен и от II степен (усетено във високи сгради) в Петропавловск-Камчатски (на към 700 км югозападно от епицентъра). Оперативни групи, направили проучване на строителни обекти и други уреди в Камчатския край, означават липса на опустошения от земетресението. Непосредствено след огромния трус в северните елементи на Курилските острови е оповестена паника за заплаха от цунами. Тогава хората напущат крайбрежните региони и се насочват към височини на 30-40 м над морското равнище, плавателните съдове излизат в намерено море. Няколко часа по-късно паниката е анулирана, без съществени цунамни резултати.
Земетресението с магнитуд 7.7 има прелиминарен трус с магнитуд 6.2, станал 12 ½ чáса по-рано. Досега то е последвано от 10 труса с магнитуд 4.5 и повече. Максималният афтершок има магнитуд 5.3 (Американска геоложка работа и Европейски център), надлежно 5.5 (Геофизична работа на РАН). Сеизмичните източници са на дълбочина сред 10 и 25 км, а епицентрите се разгръщат на към 370 км в направление запад-изток, редом на западния сектор на Алеутската арка. Камчатският филиал на Руския експертен съвет по прогнозиране на трусове афишира следните вероятни сюжети: (1) Развитие на процеса по Беринговия разлом – по продължение на Командорските острови – с идентична възможност към северозапад до Камчатския полуостров или към югоизток; (2) Възникване на афтершокове с магнитуд 7.0 и по-голям в региона на остров Беринг; (3) Възникване на земетресение с магнитуд 8 и повече в Алеутската котловина сред Камчатския проток и Алеутския остров Атту (Атту е източна граница на сегашната активност).
Описваната сеизмична интензивност е в регион на релативно придвижване сред Тихоокеанската плоча и плочата на Северна Америка, където доминират плитки трусове от отседен вид и магнитуди сред 5 и 6. Активираният локалитет е в област на напредване на океанската плоча към северозапад във връзка с Северна Америка със скорост над 7 сантиметра в годината. В сведение за района на новите трусове, Американската геоложка работа загатва 14 сеизмични събития с магнитуд 6.5 и по-голям от 1900 година насам. Командорските острови не са изпитвали пагубно земетресение (магнитуд над 8) през предишния век, макар високата интензивност на Алеутската арка. Като най-силен трус на века там се отбелязва земетресение с магнитуд 7.8 на 17 декември 1929 година, дълбочина не по-голяма от 20 км и епицентър в източния завършек на новата интензивност.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР