Петролният сектор рискува да се сблъска с криза при доставките,

...
Петролният сектор рискува да се сблъска с криза при доставките,
Коментари Харесай

Saudi Aramco : Петролният сектор маже да се сблъска с криза при доставките


Петролният бранш рискува да се сблъска с рецесия при доставките, счита шефът на саудитската държавна петролна компания Saudi Aramco Амин Насер.
Големите енергийни компании се концентрират върху шистовия нефт и други благоприятни условия за увеличение на добива в краткосрочно бъдеще, вместо в дълготрайните мега планове, към които се насочиха преди години, декларира Насер за Financial Times.

Ръстът на вложения в този по-краткосрочен цикъл на добива няма да е задоволителен, с цел да удовлетвори растящото търсене на нефт в бъдеще, счита още той.

„ Проектите от вида рандеман на шистов нефт, надали ще доведат до значително намаляване на световните потребности от нефт до 2040 година “, отбелязва той.
Приоритет за огромните нефтени компании по целия свят, след внезапния спад в бранша маркиран преди няколко години стана намаляването на разноските и поощрението за погашение на дивиденти на акционерите.

Нежеланието на фирмите да влагат средства в планове, изискващи огромни парични и краткотрайни разноски, само че и осигуряващи по-дългосрочно експлоатиране на находищата, приказва за това, че „ фирмите се притесняват, че няма да могат да удовлетворят упованията, потребностите на акционерите си “, счита президентът на Saudi Aramco.

Големи петролни компании, като ExxonMobil, Chevron и Royal Dutch Shell влагат средства в американския шистов бранш, вложенията, в който дават опция за по-бързо приемане на доходи от обичайните планове за рандеман на нефт.

Глобалният пазар в бъдеще обаче ще зависи от обичайният рандеман, отбелязва Насер.

Според Международната организация за енергетика, незадоволителните вложения в нови огромни планове за произвеждане на нефт ще докара до недостиг на международния пазар при започване на 2020-те години, като освен това растежът на шистовия рандеман ще спре.

Според консултантската компания Rystad Energy, общо капиталовложенията на енергийните компании през втората половина на актуалното десетилетие спада на половина – до 443,5 милиарда $, спрямо равнището от 875,1 милиарда $, регистрирани през 2010-2015 година

В отговор на въпрос за бъдещето на IPO Saudi Aramco, Насер декларира, че „ това ще е държавно решение “. Властите на Саудитска Арабия към момента са пред решение – ще има ли IPO Saudi Aramco, отбелязва той.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР