Петролният добив ще се увеличи с 12% през следващото десетилетие

...
Петролният добив ще се увеличи с 12% през следващото десетилетие
Коментари Харесай

Затопляне на атмосферата с 1.5 градуса през този век ще спаси планетата

Петролният рандеман ще се усили с 12% през идващото десетилетие поради вложенията в нови залежи. В момента "Ексън мобайл ", "Шел ", "Шеврон ", "Тотал " и "Бритиш петролиъм " се приготвят да похарчат общо 562 милиарда щ. $ за създаване на нови залежи на петрол и газ през идващите 10 години. И се пробват да убедят обществеността, че вложенията им дават отговор на международните климатични условия, тъй като употребяват технологии за хващане и заличаване на въглеродните излъчвания. Което въобще не е надеждно доказателство за съгласуемост с парижкото съглашение. Но решенията за финансовите разноски на тези компании, взети в този момент ще дефинират бъдещия риск за планетата.

Петролните и газовите компании могат или да продължат да извършват сегашните си модели и да усилят риска, променяйки трагично климата или пък да избегнат свръхинвестициите и да обезпечат равномерен преход за осъществяване на задачите на парижкото съглашение.



Сърцевината на парижкото съглашение е през настоящото столетие да не се допусне нарастване на температурата на Земята с повече от 1.5 градуса по Целзий. През октомври 2018-а международният "отговорник " отчитащ климатичните промени към Организация на обединените нации - Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), разгласява основополагащ разбор. В него е посочено, че в случай че растежа на международната температура през това столетие се задържи до 1.5 градуса по Целзий най-тежките последици от измененията на климата ще бъдат предотврати. Различните климатични сюжети, основани от съвременни компютърни стратегии сочат, че постигането на тази цел към момента е допустимо. Тези сюжети моделират 590 променливи величини - от Брутният вътрешен продукт до основаването на нови храни, като включват и годишни енергийни данни от петролния и от газовия бранш.

Ключът за решение на алтернативата е в ръцете на вложителите. Защото парите са техни и точно те би трябвало да упражняват напън върху енергийните колоси и да изискват от тях да потвърдят, че проектите им за финансови вложения в обрудване и технологии за запазване на околната среда са надеждни. По този метод те ще спомогнат за избавяне освен на техните активи, само че и на света.



Впрочем "Бритиш петролиъм " към този момент отстъпи пред условията на вложителите и поддържа резолюция, че се задължава да разкрие пред акционерите си на идното им годишно заседание по какъв начин бъдещите проекти на компанията са съобразени с опазването на околната среда. И въпреки че лека бавно се затвърждава убеждението, че компаниите от газовия и петролния отрасъл би трябвало да са в естетика с договореностите от Париж, към момента не е ясно дефинирано какво значи това на процедура.

Публикуваното на 23 април изследване на Global Witness е на процедура първото, сравняващо другите климатични сюжети на IPCC. Ползвайки данни от тях, създателите му са основали модели на бъдещото произвеждане на недопечен нефт и природен газ през идните 30 години, което да бъде съвместимо с условието да се ограничи стоплянето с 1.5 градуса по Целзий през този век. Резултатът е, че добивът на тези първични материали би трябвало да се понижи с съвсем 40% до 2030-а, в случай че желаеме да задържим покачването на температурата под целевото ниво. Изводът е съчетаем с главното умозаключение на IPCC, че световните въглеродни излъчвания би трябвало да паднат с 50% до 2030-а и да се занулят до 2050-а.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР