Петролните фючърси се търгуват без ясна посока по време на

Петролните фючърси се търгуват без ясна посока по време на ...

Предпазлива търговия на петролните фючърси в очакване на урагана Майкъл.Петролните фючърси се търгуват без ясна посока по време на търговия в сряда, тъй като инвеститорите следят ураганът Майкъл, който вече се усили до четвърта категория с наближаване на бреговете на Флорида и в резултат на който беше преустановено близо 40% от производството на петрол в Мексиканския залив.

Според Бюрото за безопасност и опазване на околната среда на САЩ, 39,5% от петролното производство и 28,4% от производството на природен газ в Мексиканския залив е било временно прекратено преди навлизането на урагана в региона. С наближаване на урагана Майкъл, петролните компании са евакуирали техен персонал от 75 нефтени платформи. Компаниите в региона са преустановили ежедневното производство на около 670,8 хиляди барела петрол и около 726 милиона кубични фута природен газ.

Това допринесе до ръст на петролните цени с около и над 1% по време на търговията във вторник, като фючърсите на американския лек суров петрол в доставка през ноември се повишиха с 0,9% към 74,96 долара за барел, докато декемврийските фючърси на петрола сорт брент поскъпнаха с 1,3% към 85 долара за барел.

Новото възходящо движение изглежда отчасти ограничено от занижените прогнози на МВФ за растежа на световната икономика през тази и следващата година, тъй като тези по-слаби оценки могат да подхранят опасенията за по-слабо търсене на важната енергийна суровина.

В очакване на навлизането на урагана Майкъл на сушата в щата Флорида по-късно в сряда, фючърсите на американския лек суров петрол се понижават слабо с 0,16% към 74,89 $ за барел, а тези на петрола сорт брент - с 0,21% към 84,95 $ за барел.

Всяко едно тяхно по-рязко понижение обаче изглежда ограничено с оглед на основните притеснения на световните стокови борси свързани с иранските петролни доставки. Според информация на Ройтерс, иранският експорт е достигнал едва 1,1 млн. барела на ден през първата седмица на октомври спрямо 1,6 млн. барела дневно през септември и 2,5 млн. барела през пролетта. Това само потвърждава тенденцията на трайно намаляване на петролния износ на третия по значимост член на ОПЕК  още преди на 4-ти ноември да влязат официално в сила санкциите на САЩ спрямо Иран.

Източник: bnr.bg