Петролните фючърси поскъпват силно за седма поредна сесия и се

Петролните фючърси поскъпват силно за седма поредна сесия и се ...

Петролът Брент поскъпва над 60 долара за барел за пръв път от средата на декември.


Петролните фючърси поскъпват силно за седма поредна сесия и се тъгуват в най-високи нива от средата на декември, тъй като продължават да намират подкрепа от инвеститорския оптимизъм на световните капиталови пазари относно хода на търговските преговори между САЩ и Китай. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през февруари нараства с близо 3% и поскъпват над 51 долара за барел за пръв път от 17-и декември насам, намирайки допълнителна подкрепа от изненадващо силно понижение на петролните складови запаси в САЩ, предаде БНР.

Според данни на Американския петролен институт (API) американските складови запаси се понижиха през седмицата до 4-ти януари с 6,1 млн. барела.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през март поскъпват с 2,5% към триседмичен връх около 60,28 долара, нараствайки за пръв път на бариерата от 60 долара от 17-и декември насам

. Добрият подем на световните фондови борси от началото на настоящата година допринася за подновяване на инвеститорския риск-апетит и на стоковите борси, включително при търговията на петролни фючърси. Важна подкрепа за продължаващото нарастване на петролните цени продължава да оказва и влязлото в сила от 1-ви януари съкращаване на добивите с 1,2 млн. барела дневно в рамките на формата "ОПЕК +", включващ и Русия.

С днешното поскъпване на петрола за седма поредна сесия на търговия това може да се окаже най-продължителното възходящо ценово движение от юни 2017-а година насам.

Източник: novini.bg