Петролът поевтинява рязко с над 2% в началото на търговията

...
Петролът поевтинява рязко с над 2% в началото на търговията
Коментари Харесай

Рязко поевтиняване на петрола с над 2%

Петролът поевтинява внезапно с над 2% при започване на търговията в понеделник, защото опасенията по отношение на отслабването на търсенето в най-големия консуматор - Китай и възходящото предложение на съветски недопечен нефт взимат превес над тези, свързани с в допълнение понижаване на добивите от Саудитска Арабия.

Притесненията по отношение на търсенето на значимата енергийна суровина се задълбочиха след поредност от слаби китайски данни през предходната седмица, в това число задълбочаване на промишлената дефлация и закъснение на износа.

Износът на съветски нефт за Китай и Индия пък се увеличи до рекордни равнища през май даже след използването на ембаргото на Европейския съюз и механизма на Г-7 за ограничение на цените, който стартира да работи при започване на декември.

От друга страна, Саудитска Арабия, най-големият експортьор на нефт в света, разгласи по-рано този месец желанието си да понижи производството с спомагателни 1 млн. барела дневно до общо 9 млн. барела през юли - най-ниското равнище от години на фона на напъните за повишение на цените на суровината.

Към 11.00 часа българско време фючърсите на нефт Брент се намаляват с 2,65% към 72,80 $ за барел, а тези на американския лек недопечен нефт WTI - с 2,5% към 68,42 $ за барел, съобщи БНР.

Днешното поевтиняване е реалност и откакто Goldman Sachs понижи вероятностите си за цените на суровината до края на годината.

Американската капиталова банка преразгледа още веднъж надолу прогнозата си за края на годината и към този момент чака цена на нефт Брент да остане под 90 $ за барел, откакто през предходните шест месеца тя към този момент на да два пъти я ревизира в низходяща посока.

Напрежението на суровинния пазар се укрепва и от инвеститорските терзания по отношение на тазседмичните съвещания на Федералния запас на Съединени американски щати и на ЕЦБ, защото има опасения за по-нататъшно повишение на лихвите в двете водещи стопански системи. Очакванията са, че на съвещанието в сряда Фед може да направи пауза в цикъла на покачване на главната си рента, само че има известни опасения за ново стягане на лихвените ставки с 25 базисни пункта.

На съвещанието на ЕЦБ в четвъртък пък се чака ново покачване на главните лихви в еврозоната с 25 базисни пункта, което да бъде последвано още едно стягане на паричната политика на съвещанието през юли.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР