Петиция настоява за разкриване на Национален или Балкански специализиран институт

...
Петиция настоява за разкриване на Национален или Балкански специализиран институт
Коментари Харесай

С петиция настояват да се създаде Национален институт за борба с рака

Петиция упорства за откриване на Национален или Балкански профилиран институт за имунотерапия, имунопрофилактика на рака и възобновяване на онкоболни след химиотерапия. Това заяви на конференция в Българска телеграфна агенция доцент доктор Влади Манев - ръководител на Програмния съвещателен съвет за имунопрофилактика и имунотерапия на рака към Фондация " Контрол на добитите имунни дефицити, свързани с измененията в околната среда ".

Той уточни, че самодейността е почнала на 5 ноември и оттогава се движи добре, събирайки всекидневно по 50-60 подписа.

По негови думи задачата на конференцията е петицията да се разпространява измежду обществото, тъй че да събере задоволително поддръжка и да се внесе в Народното събрание, с цел да се обезпечи нужният бюджет.

Д-р Манев акцентира, че в случай че планът бъде сбъднат, България може да стане водеща дестинация в на Балканите и в Европа за развиване на здравния туризъм в региона на онкологията. Той уточни, че самодейността към този момент е подкрепена от водещи национални онколози, както и от Националната асоциация за обществена отговорност.

" За дребна България да се разкрие такава профилирана конструкция би било знамение, само че не е невероятно. В науката няма огромни нации ", акцентира той.

По негови думи през последните няколко десетилетия заболеваемостта от рак у нас се е покачила 2,5- 3 пъти, като всяка година умират към 19 000 онкоболни и се разболяват нови към 38 000 души. Поради тази причина той пита за какво страната отхвърля да признае рака за най-тежкото обществено заболяване и за какво не желае да признае имунотерапията и имунопрофилактиката на това заболяване за стратегическо направление от народен приоритет.

Д-р Манев бе безапелационен, че с частни начинания не може да се води сполучлива битка с рака - тази битка би трябвало да се води на държавно равнище. Според него казусът сега е повече политически и нормативен, в сравнение с теоретичен.

" Борбата с рака може да се води по-успешно единствено в случай че има държавна политика. Само по този начин ще се основат нужните нормативни условия за развиване на здравната просвета в региона на онкологията ", безапелационен бе той.

По негови думи, в случай че бъде основан Национален или Балкански профилиран институт, годишно той ще дава късмет за живот на близо 50 000 българи. Д-р Манев акцентира, че сполучливата реализация на плана е опция за създаване на икономическа ниша в тази новаторска област на медицината, каквато е онкологията. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР