Петима възрастни и четири деца - мигранти от Близкия Изток,

...
Петима възрастни и четири деца - мигранти от Близкия Изток,
Коментари Харесай

Масово убийство на мигранти в Испания разкриха археолози

Петима възрастни и четири деца - мигранти от Близкия Изток, са били нападнати и свиреп убити от локални хора в испанските Пиренеи преди 7000 години. Костите им са открити в най-дълбоките седименти на пещерния комплекс Ел Трокс, в испанската провинция Уеска, където в разнообразни интервали от неолита са живели най-малко три разнообразни групи хора, оповестява Би Би Си. 

В пещерата от 10 години работи интернационален екип, управителен от учени от Университета във Валадолид, с присъединяване на университета в Мадрид (UAM) и Висшия съвет за научни проучвания. В допълнение към материалните остатъци на някогашни жители като керамични и каменни принадлежности, те са открили кости на разфасовани домашни и диви животни, както и скелетни остатъци на хора - деца и възрастни.

Археолозите са изследвали останките на група от девет души, петима възрастни и четири деца, умряли по едно и също време. Двама от тях - мъж на към 30 и 6-годишно момче, са били татко и наследник. Радиовъглеродните разбори сочат, че гибелта им е настъпила сред 5325 и 5067 година пр.н.е.

Пробитите от стрели черепи на възрастните и отсъствието на сходни пострадвания по костите им, свидетелстват, че те са били целеустремено доубити от близко. Освен това по всички кости, в това число и детските,  личат следи от удари с камъни и тояги, нанесени след гибелта им.

„ Всички възрастни имат смъртоносни пострадвания от стрели “, удостоверява археологът Курт Алт от Дунавския университет в Кремс, „ също така, след гибелта им, възрастните и децата са били удряни неведнъж по главата, ръцете и краката “.

Според резултатите от ДНК разбора, убитите са били от първата вълна имигранти, които за разлика от локалните ловци-събирачи, към този момент са имали известни  земеделски умения. Възможно е точно това да е разгневило локалните поданици, или не са съумели да си поделят земята, добитъка или дамите. А може би чужденците просто са изглеждали по-различно или са имали разнообразни възгледи за живота. Но нападението, съгласно откривателите, е било брутално и носи всички признаци на ксенофобия.

Впрочем, този случай на антична междуетническа омраза надалеч не е единствен, в случай че вземем поради откритите наоколо до мястото на клането скални рисунки от времето на неолита, в които хора с ненаситност употребяват оръжие против личния си тип. Той може да послужи като добър урок за актуалните хора и да помогне да разберем по какъв начин хората са се научили да позволяват разногласията си по кротичък метод.

" В множеството страни хората живеят в мир. Имаме избрани механизми за надзор, като Организация на обединените нации, а в множеството случаи е управляващите търсят спокойно решение ", изяснява Алт. " Но въпреки това индивидът има двойнствената природа. И макар че по-често се държим умерено, като шимпанзетата бонобо (за които се счита, че са способни на алтруизъм, съчувствие и доброта), от време на време изглеждаме като елементарни шимпанзета (които не се стопират пред убийствата на себеподобни ". 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР