Петима руски журналисти, работещи за независими медии, са били задържани

...
Петима руски журналисти, работещи за независими медии, са били задържани
Коментари Харесай

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Петима съветски публицисти, работещи за самостоятелни медии, са били арестувани през нощта в Москва. Новинарският уебсайт „ Медиазона “ оповестява, че всички те са задържани и разпитани по линия на следствие против журналистката Антонина Фаворска от СОТАвижън.

Това се случва директно, откакто Фаворска била освободена след 10-дневно административно задържане за непокорство на полицията.

„ Медиазона “ оповестява, черазследването против Фаворска е обвързвано с активността на придвижването на опозиционера Алексей Навални, който почина в съветски затвор на 16 февруари.

Антонина Фаворска от години отразява правосъдните процеси свързани с Навални.

Именно тя снима последното видео, на което се вижда, че съперникът е към момента жив, на 15 февруари по време на правосъдно съвещание.

Според „ Медиазона “ тя е била задържана на 17 март, няколко часа откакто положила цветя на гроба на Навални, а по-късно е била упрекната от следствието в Москва за съмишленичка на Фонда за битка с корупцията.

Организацията на Навални е класифицирана като " екстремистка " от съветската правосъдна система. Полицията в Москва арестува стотици жители, които се пробват да почетат гибелта на опозиционера.

В нощта на 27 против 28 март домът на Антонина Фаворска е бил претърсен два пъти, след което тя още веднъж е отведена за разпит.

Претърсено е и жилището на родителите ѝ, оповестява юристът ѝ Михаил Бирюков, представен от СОТАвижън.

През нощта полицията е арестувала и други двама публицисти, които снимали наоколо до дома й, до момента в който тече обиск вътре. Едната от задържание е Екатерина Аникиевич от медията, в която работи Антонина Фаворска, а другият Константин Джаров от РусНюз.

Джаров споделя че е обичай и заплашван от полицейските чиновници.

" Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите, подиграваха ми се, когато се пробвах да се изправя ", споделя Джаров, представен от РусНюз. Той е получил контузия на главата, ожулвания, изкълчени пръсти и навяхвания.

По-късно публицистите, като се изключи Фаворска, са били освободени. Тя е остнала в ареста.

Корреспондент RusNews Констанин Жаров рассказал, что полицейский во время обыска у журналистки Антонины Фаворской бросил его на землю и выкручивал пальцы
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР