Петима журналисти, работещи за независими медии, бяха арестувани в Русия,

...
Петима журналисти, работещи за независими медии, бяха арестувани в Русия,
Коментари Харесай

Поредица от арести на журналисти от независими медии в Русия

Петима публицисти, работещи за самостоятелни медии, бяха задържани в Русия, където репресиите против всяко предизвикателство към държавното управление са в разгара си, съобщи Агенция Франс Прес.


През нощта полицията арестува Екатерина Аникиевич от медията SOTAvision и Константин Джаров от RusNews, заяви неправителствената организация OVD-Info, профилирана в наблюдението на репресиите в Русия.

Според очевидец на сцената, представен от организацията, Джаров е бил обичай и заплашван със полово принуждение от служителите на реда.

" Ритаха ме, слагаха ми крайник на главата, изкривяваха ми пръстите и се подиграваха с мен, когато се пробвах да се изправя ", споделя Джаров, представен от медийната си организация RusNews. Той сподели, че е получил контузия на главата, ожулвания, изкълчени пръсти и навяхвания.

Според него насилието е било предизвикано от снимането на филм наоколо до дома на друга журналистка, Антонина Фаворская от SOTAvision, която е била задържана, незабавно откакто е била освободена след 10-дневно административно задържане за непокорство на полицията.

Жилището на тази журналистка е било претърсено, както и това на родителите ѝ, съобщи юристът ѝ Михаил Бирюков, представен от SOTAvision.

Според същия източник две други журналистки, Александра Астахова и Анастасия Мусатова, които са пристигнали да посрещнат колежката си при освобождението ѝ от ареста, също са били задържани и отведени за разпит от следователите.

Според новинарския уеб страница Mediazona, който е профилиран в следенето на правосъдни каузи, делото против Фаворская е обвързвано с активността на придвижването на опозиционера Алексей Навални, който умря в пандиза през февруари. Неговите организации са класифицирани като " екстремистки " от съветската правосъдна система.

В продължение на години Антонина Фаворская отразяваше правосъдните процеси, свързани с Алексей Навални. Именно тя снима последния видеоклип, на който се вижда, че опозиционерът е към момента жив, на 15 февруари по време на правосъдно съвещание.

Според Mediazona тя е била задържана на 17 март, няколко часа откакто е положила цветя на гроба на съперника. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР