Петима души са блокирани в наводнена 8,2-километрова пещера в Словения

...
Петима души са блокирани в наводнена 8,2-километрова пещера в Словения
Коментари Харесай

Петима души са блокирани от дни в наводнена пещера в Словения

Петима души са блокирани в наводнена 8,2-километрова пещера в Словения от събота, оповестява " Ройтерс ".

Днес водолази започнаха избавителната задача в опит да ги изведат от там, откакто равнището на водата стартира да се намалява.

" Първият сектор от пещерата към този момент е пристъпен ", уточни Макс Мерела, началник на звеното за търсене и избавяне в пещери на Словения. " Водолазите влизат вътре и се надяваме, че ще излязат с евакуираните в границите на деня, най-късно до вечерта ".

Групата от петима - семейство от трима възрастни и двама екскурзоводи, са се приютили на безвредно място в пещерата Крижна Яма в Югозападна Словения, която може да бъде посетена единствено с лодка.
 Броят на починалите при наводненията в Словения набъбна до шест души
Броят на починалите при наводненията в Словения набъбна до шест души

Европейски Съюз предлага поддръжка

Водолази съумяха да стигнат до тях в събота и неделя и да им набират храна, вода, медикаменти и отоплена палатка, само че високото равнище на водата направи евакуацията им невъзможна, защото те се намираха на повече от 2 км от входа на пещерата.

" Те са в чудесно психо-физическо положение , на изсъхнало място, имат отоплена палатка и всички нужни консумативи. Само чакат д излязат ", увери Мерела.

Той означи, че всички изходи ще бъдат проходими, когато водата спадне, а на евакуираните ще бъдат раздадени водолазни костюми, в случай че има потребност да изплуват от пещерата.

Мерела изясни, че за първи път хора са били хванати в капан в Крижна Яма - верига от подземни езера с изумрудено зелена вода и четвъртата по величина известна пещерна екосистема в света във връзка с биоразнообразието.

" Имаше пагубна обстановка с наводнения в Словения предходната година ", напомни той. " Земята към момента не е поела всичката вода ".

През август предходната година Словения беше сполетяна от които предизвикаха гибелта на шестима души.
 Порои провокираха невиждани наводнения в Словения
Порои провокираха невиждани наводнения в Словения

Очаква се неприятното време да се реалокира на юг към Хърватия и Босна и Херцеговина
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР