Петима български граждани са обвинени като най-големите крадци на социални

...
Петима български граждани са обвинени като най-големите крадци на социални
Коментари Харесай

Българска банда е обвинена за най-голямата кражба на социални помощи във Великобритания

Петима български жители са упрекнати като най-големите крадци на обществени помощи в престъпната история на Англия, съобщава Sky News.
 
Заподозрените са на възраст сред 26 и 52 години. Те са уличени в Лондон за основаването на " фабрика " за произвеждане на подправени медицински свидетелства и подправени документи, поради което през май ще бъдат съдени за машинация и пране на пари.
 
Общият размер на откраднатите средства е над 50 милиона паунда. Прокуратурата сподели обществено и видеозапис, на който  се вижда по какъв начин те пръскат банкноти все едно са в чалга заведение.
 
Бандата e подала хиляди подправени претенции за погашение на обществени помощи (Universal Credit), употребявайки подправени документи, в това число подправени фишове за заплати и подправени медицински документи, оповестяват английските управляващи.
 
По време на акциите полицията е разкрила пачки пари, натъпкани в пазарски чанти и куфари, първокласен автомобил и дизайнерски артикули, в това число часовници, якета и очила.
 
 Прокурорът Бен Рийд разказва следствието като " комплицирано и предизвикателно ", тъй като е изисквало ефикасното взаимоотношение сред управляващите на Обединеното кралство и интернационалните сътрудници в България и организацията на Европейския съюз за битка с престъпността Евроджъст.
 
" Това е най-голямото дело за машинация със обществени помощи, завеждано в миналото в съдилищата в Англия и Уелс ", сподели той.
 
" В продължение на няколко години обвинените са взели участие в скрит план за извършат машинация в голям против системата за  универсален заем (социалните помощи), което е коствало на данъкоплатците повече от £50 милиона ", споделя прокурорът.
 
 Заподозряната Патриция Пенева Заподозряната Патриция Пенева Източник: Sky News
Българските жители Галина Николова (38 г.), Стоян Стоянов (27 г.), Цвета Тодорова (52 г.), Гюнеш Али (33 г.) и Патриция Панева (26 г.) са направи признания за осъществяването на закононарушения, свързани с измами и пране на пари.
 
 Заподозряната Цвета Тодорова Заподозряната Цвета Тодорова Източник: Sky News
Депутатката Мел Страйд, която е държавен секретар на Министерството на труда и пенсиите, споделя, че е безпределно горда от работата на следователите за разбиването на тази проведена незаконна група.
 
" Посланието ми е просто – в случай че правите машинация с облаги, вие мамите данъкоплатеца и ние ще ви хванем ", споделя Страйд.
 
Бандата е работила в продължение на четири години и половина, сред октомври 2016 година и май 2021 година, когато обвинените са задържани за първи път.
 
 Заподозреният Стоян Стоянов Заподозреният Стоян Стоянов Източник: Sky News
След като е освободен от арестна, един от петимата обвинени - Али, е избягал назад в България. През февруари предходната година след взаимна работа с българските управляващи, той е екстрадиран назад във Англия, с цел да се изправи пред правораздаването.
 
И петимата обвинени ще се явят за изговаряне на присъдите си в Wood Green Crown Court през май.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР