Кои са петимата американски затворници, освободени при размяната на затворници между Иран и САЩ?

...
Петима американски граждани са били изведени от Иран като част
Коментари Харесай

Петима американски граждани са били изведени от Иран като част от дългоочакваната сделка за размяна на затворници между Вашингтон и Техеран, потвърди официален представител на Съединените щати.

Висш служител в администрацията на президента на САЩ Джо Байдън каза пред репортери в понеделник, че петима освободени американци и двама членове на техните семейства в САЩ са на път за столицата на Катар Доха.

Трима от затворниците, които бяха освободени под домашен арест преди размяната, бяха посочени като Сиамак Намази, Емад Шарги и Морад Тахбаз.

Семействата на другите двама не разкриват самоличността им, но се твърди, че са учен и бизнесмен. Западни медии също съобщиха, че едната е жена.

Ето какво знаем за американците, които се очаква да бъдат част от сделката:


Сиамак Намази, 51

Бизнесмен с двойно американско-иранско гражданство, Намази беше задържан през 2015 г. от Революционната гвардия, докато посещаваше семейството си в Техеран. Месеци по-късно болният му баща Бакер беше задържан, след като се завърна в Иран, за да посети затворения си син.

И двамата бяха осъдени през 2016 г. на 10 години затвор по обвинения в шпионаж и сътрудничество с правителството на САЩ.

Бивш губернатор на иранска провинция и бивш служител на УНИЦЕФ, който също има двойно гражданство, Бакер Намази беше поставен под домашен арест през 2018 г. по медицински причини и напусна Иран през 2022 г. за лечение.

Емад Шарги, 59

През 2017 г. Шарги и съпругата му се преместиха в Иран от САЩ.

Ирано-американският бизнесмен беше арестуван за първи път през 2018 г., когато работеше за Saravan Holding, технологична инвестиционна компания. Той беше освободен под гаранция след осем месеца и Революционният съд го освободи от обвинения, свързани с шпионаж и сигурност, но забраната му за пътуване остана.

През ноември 2020 г. той беше призован от друг революционен съд, който го осъди на 10 години затвор по обвинения в шпионаж. Първоначално той не беше затворен, но иранските медии съобщиха, че е бил арестуван, докато се е опитвал да избяга от Иран през януари 2021 г.

Морад Тахбаз, 67

Иранско-американски природозащитник, който също има британско гражданство, Тахбаз беше задържан през 2018 г.

Той беше осъден на 10 години затвор през 2019 г. за „събиране и тайно споразумение срещу националната сигурност на Иран“ и „контакти с вражеското правителство на САЩ … с цел шпиониране“.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР