Петер Келнер бе фен на екстремните спортове, където всяка грешка

...
Петер Келнер бе фен на екстремните спортове, където всяка грешка
Коментари Харесай

Милиардерът, който мразеше прожекторите

Петер Келнер бе почитател на рисковите спортове, където всяка неточност може да коства живота Собственикът на бизнес империя за 55 милиарда евро ревностно пазеше персоналния си живот
 

Най-богатият чех - милиардерът Петер Келнер, почина на 27 март в злополука с хеликоптер.  Инцидентът е станал в региона на глетчера Кник в американския щат Аляска. Келнер е бил там за хели ски - рисков спорт, при който скиорите се спускат от мъчно налични места, до които се стига единствено с хеликоптер. Практикуването на рисковия спорт, недопускащ опция за неточности, е магнит за търсачите на мощни чувства. Полетите до отдалечени планини, където не стъпва човешки крайник, са известни с риска, на който подхождат високите цени. Седмичните пакети са от 15 000 $ на човек за споделено настаняване и чартъри за хели-ски. Пан Келнер, който бе разпален сноубордист и кайт сърфист, е бил чест посетител в курорта. От компанията му PPF Group обявиха, че на погребението ще са единствено близки членове на фамилията, защото милиардерът приживе държеше да пази персоналния си живот надалеч от любопитни погледи.Петер Келнер е прочут у нас с това, че закупи българския телеком бизнес на норвежката компания " Теленор ". Освен у нас, има и мобилните оператори в Унгария, Сърбия и Черна гора. През октомври 2020 година магнатът посредством своята PPF Group купи интернационалната група Сентръл Юропиън медия ентърпрайзис (СМЕ) за 2,1 милиарда $ (1,15 милиарда евро). В нея с изключение на bTV Media Group са още 4 телевизионни компании в Чехия, Словакия, Румъния и Словения. Смъртта на Келнер съответствува с сериозен миг за PPF Group NV: най-голямата частна група договаря за продажбата на своите чешки и словашки финансови активи. Занапред миноритарният акционер Ладислав Бартоничек ще ръководи всички интервенции на PPF, споделиха от компанията.

Петер Келнер не обичаше да дава изявленията, избягваше фоторепортерите, никой не знае къде живеят магнатът и фамилията му. От доста години той споделяше с пресата единствено по имейл или посредством пиарите си. И нормално изпращаше емисари на съвещания на бордовете на шефовете в компании, където участваше. Чешките медии го назовават " Петер Велики ".Милиардерът, който заема 68-мо място в класацията на " Форбс " със положение от 17,5 милиарда $, пpитeжaвa фиpми нa oбщa cтoйнocт над 55 милиарда eвpo, съгласно " Блумбърг ". Блaгoдapeниe нa oтличнитe cи кoнтaкти c пpaвитeлcтвa в изтoчнoeвpoпeйcки и изтoчнoaзиaтcки дъpжaви, Keлнep ycпя дa cъздaдe eднa нaиcтинa oгpoмнa импepия, пишe " Xaндeлcблaт ".Роден е на 20 май 1964 година в чехословашкия град Ческа Липа, който се намира на 25 км от границата с тогавашната Германска демократична република. През 1986 година приключва Висшето учебно заведение по стопанска система в Прага със компетентност " Икономика на индустрията ". След като се дипломира, работи като помощник на чешкия продуцент Пржемисл Пражски във филмовото студио " Барандов ", най-старото и най-голямото в страната. И даже съумява да снима в епизодична роля в декадентския филм " Служебно време ", режисьорски дебют на известната сценаристка Ирена Павласкова. След това стартира работа в Бърно в компанията Impromat, която продава копирна техника Ricoh.

Първият милион

Пътят към първия милион за пан Келнер се отваря след " кадифената " гражданска война в Чехословакия през 1989 година Според някои източници, през 1991 година младият мъж е имал значима среща в един от спа хотелите в курортния град Теплице със Степан Попович, алегорична фигура за Чехия от тези безредни години, който по това време бил началник на известните заводи за стъкло, обединени в холдинга Sklo Union. Бизнесменът бил впечатлен от предприемчивия усет на младия Келнер и го взел под крилото си. Помогнал му да направи капиталов фонд, с цел да взе участие в приватизацията с ваучери, която започва през 1991 година в Чехословакия, написа nloeda.ru. Келнер и сътрудникът му Милан Уинклер провеждат Първия приватизационен фонд /PPF/, който в двете талази на приватизацията купува акции в над 200 предприятия. След като събира задоволително огромно портфолио от скъпи бумаги, Келнер стартира да консолидира активите си и влага в акции на Чешката застрахователна компания (CSK), най-голямата в страната. Когато CSK стартира да потъва, пан Келнер, който държи 20 % от акциите на застрахователя, се обръща към държавното управление с молба да му трансферира компанията за ръководство с последващото право на покупка. И скоро някогашният дилър на копирни машини има надзорен пакет във компания, която е в топ 10 на най-големите застрахователи в Европа. Успехът на договорката предопределя интереса на предприемача към финансовия пазар. През 2007 година той се договаря с италианския осигурителен колос Generali за взаимен бизнес в Източна Европа. PPF холдингът има 49% от акциите, а самият Келнер се причислява към борда на шефовете на Generali и придобива миноритарен дял в корпорацията.

Бизнесът в Русия

Междувременно Петер Келнер придобива и бизнес в Русия през 1993-1994 година, като влага в акции на огромни съветски компании. Но ненадейно разпродава активите си през 1998 година без пояснение. Говори се, че тогава си е основал съществени врагове в Русия. От този миг нататък олигархът стопира да се демонстрира обществено. Но Русия си остава значим пазар за Келнер.Няколко години по-късно той се завръща, създавайки мрежа от банки за потребителско финансиране - Home Credit Group. Те си сътрудничат с веригата магазини за битова техника Eldorado, като клиентите на търговеца могат да получат преференциални банкови заеми. По време на финансовата рецесия от 2008 година, когато управляващите подават данъчни искания против Eldorado, PPF дава на търговеца заем в подмяна на дял в бизнеса. Впоследствие чешкият фонд придобива 100% от Eldorado. Въпреки вероятната продажба на веригата, Келнер твърди, че няма да напуща съветския пазар за повторно.През 2013 година PPF купува чешкия клон на мобилния оператор O2 и стартира да се интересува от недвижими парцели: както в Чешката република, по този начин и в Русия. Но Азия изпреварва Русия като максимален пазар за групата. Home Credit Group се уголемява в Китай, Виетнам, Индия, Индонезия, Филипините и Казахстан. Бизнесът на Келнер в Китай провокира известни несъгласия вкъщи. Той е измежду бизнес водачите, съпътстващи президента Милош Земан, уредник на по-тесни бизнес връзки с Китай, по време на пътуванията му до Пекин, написа Блумбърг.За Келнер анализаторите споделят: " Този човек има изумителен инстинкт. Той авансово усеща всяка заплаха - несъблюдение, спор с сътрудници, рецесия. И води парите там, където е преференциално и безшумно. Откровено нервира съперниците и лобистките структури. И най-важното: той е професионален, тъй като въплъщава чешката автентичност - немска организация и зоркост, умножена от славянско ентусиазъм и непредсказуемост ".

Гледаше мачове с Абрамович

Келнер пази ревностно персоналния си живот и детайлностите за делата му отвън бизнеса са доста малко. Знае се, че се е женил два пъти. Първата му брачна половинка се споделя Ива, а актуалната - Рената.

С нея учредяват Благотворителната фондация на семейство Келнер, която поддържа планове в областите на образованието, науката и културата. Семейството живее в огромна вила в Подкози, покрай Прага. Келнер има най-малко един аероплан, само че не е известно дали го ръководи самичък, написа money.ink.  Фен бе на футбола. Често гледаше мачове на " Стамфорд Бридж ", от време на време е забелязван в компанията на Роман Абрамович. Дори имаше клюки, че му е хрумвала концепцията да стане притежател на лондонски клуб от Висшата лига.Петер има четири деца.

Дъщеря му Анна Келнерова, родена на 26 ноември 1996 година, е играч по конен спорт, била е народен първенец в Чешката република по прескачане на трудности. Баща й евентуално е бил доста горделив с нейните достижения, тъй като е платил 250 000 000 CZK, към четвърт милиард английски крони, за кобила на име Catch Me, която преди този момент е яздена от Лора Клафак /б.ред. бронзов медалист в Световното състезание през 2018 г./.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР