Петел следи какво се случва с приемането на еврото в

...
Петел следи какво се случва с приемането на еврото в
Коментари Харесай

Заместник-председателят на ЕК: 1 януари 2025 година е добра дата за влизане на България в Еврозоната

" Петел " следи какво се случва с приемането на еврото в България. 

Сами ли се отказахме от влизането в еврозоната или бяхме посъветвани по този начин да създадем от Европейска комисия? Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис даде отговор на въпроси, свързани с приемането на еврото у нас, в ефира на Нова телевизия.

„ Европейска комисия несъмнено поддържа усилието на България да стане част от Еврозоната. Що се отнася до съответната дата, трябват да бъдат изпълнени критериите от Маастрихт – това включва инфлацията, солидно обществено ръководство, лихвени проценти, непоклатимост. Тези критерии са покрити, само че що се отнася до инфлацията, бих споделил, че това предстои на оценка на специалистите, която сподели, че това постанова отсрочване на влизането в Еврозоната ”, съобщи той, написа novini.bg.

„ Практиката е всички страни, които ще се причислят към Еврозоната, да изпълняват тези критерии. Латвия не съумя да се причисли с 0,02% несъблюдение, а в тази ситуация с България процентът е доста по-голям. Като периоди мисля, че нужните закони могат да се одобряват в границите на месеци, до момента в който казусът с инфлацията би лишил повече време за разрешаване ”, добави той.

По мотив влизането в Еврозоната на Хърватия, той изясни: „ Беше изработен разбор на статистическите стойности, които са отвън естествените, и това е общоприета процедура, която се ползва за всички страни в Еврозоната. И за България ще бъде приложена същата методика. ”

Зам.-председателят на Европейска комисия идва у нас на посещаване

На въпрос за това дали 1 юли 2024 година добър вид ли е за България, той изясни: " Бих споделил, че датата е тази, когато бъдат изпълнени всички критерии от Маастрихт и когато са спазени всички условия, включително уговорките в интервала след европейския валутен механизъм. Не бих показал съответна дата – знаете, че всекидневно страните се причисляват към Еврозоната на 1 януари, а и за на практика цели това е по-полезно. 1 януари 2025 година е една допустима дата. "

" Важното е да не се отклоняваме от пътя поради това забавяне. Някои страни са чакали доста по-дълго в тази чакалня. Латвия и Литва са образец за това – те чакаха 8-9 години. Мисля, че България ще изчака по-кратко ", счита той.

На въпрос по отношение на това кой е отговорен за високата инфлация у нас, той съобщи: „ На първо място това е световният подтекст. Това го виждаме в целия район. България никога не е страната с най-висока инфлация в Източна Европа. ”
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР