Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно потвърди решение на

...
Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно потвърди решение на
Коментари Харесай

Петчленен състав на ВАС окончателно потвърди дисциплинарното наказание на Румяна Ченалова

Петчленен състав на Върховния административен съд дефинитивно удостовери решение на Съдийската гилдия на Висш правосъден съвет (ВСС), по т.5 от протокол №57 от 19.11.2015 година, с което на Румяна Ченалова е наложено дисциплинарно наказване по чл.308, ал.1, т.6 от Закон за съдебната власт – „ Дисциплинарно освобождение от служба “. Това оповестиха от пресцентъра на Съда.

Административно дело № 14390 от 2019 година беше формирано по касационна тъжба на Румяна Ченалова против решението по административно дело № 11359/2018 година на тричленен състав на Върховен административен съд.
Върховните съдии от касационната инстанция одобряват, че обжалваното решение е обосновано и е постановено при вярно използване на материалния закон.

Върховен административен съд поряза Румяна Ченалова за отстраняването ѝ от служба

„ Правилна е преценката на първоинстанционният съд, че при установяване на дисциплинарното наказване е спазено условието на чл.309 от Закон за съдебната власт, като е съобразена тежестта на нарушаванията, формата на виновността, събитията при които е осъществено и държанието на нарушителя. Взети са поради множеството осъществени нарушавания, посочени в предлагането на министъра на правораздаването, публичната значителност и високата степен на засягане на публичния интерес от активността на арбитър Ченалова, което е съобразено при налагане на дисциплинарното наказване и въз основа на това е наложено най – тежкото наказване по чл.308, ал.1, т.6 от Закон за съдебната власт – „ Дисциплинарно освобождение от служба “, излагат в претекстовете си магистратите от петчленния състав.

Съответно на наредбата на член 309 Закон за съдебната власт е заключението на тричленния състав, че наказването по член 308, алинея 1, т. 6 Закон за съдебната власт дава отговор на нормативните критерии за индивидуализация, като вярно при определянето му са регистрирани множеството осъществени дейности, респективно бездействия, настъпилите нездравословни последствия за страните по делата, публично рисковите последствия от осъществените нарушавания, както и накърнения авторитет на правосъдната система и не на последно място безкритичното отношение на жалбоподателката към действието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР