Петър Дундаков, Пламен Джуров и Пол ван Брюхе ще представят

...
Петър Дундаков, Пламен Джуров и Пол ван Брюхе ще представят
Коментари Харесай

Музиканти от България и Холандия се събират в общ проект

Петър Дундаков, Пламен Джуров и Пол ван Брюхе ще показват на 26 октомври 2017 в Централния боен клуб в София плана си „ Strings Attached “. Това е самобитна музикална среща на трима създатели, които интерпретират тематиката на събитието самостоятелно и посредством особено написани творби.

Композиторът Петър Дундаков сподели в „ Хоризонт до обед “, че концертът е огромно предизвикателство, което не се случва всеки ден. Той описа още:

Концертът ще показа три нови творби със модерна класическа музика на холандския композитор Пол ван Брюхе, на огромния български композитор Пламен Джуров и една моя пиеса, които са особено написани за този план, върху който работим през последните две години и в този момент това е концертното показване на този план. Концертът е финанси ран от посолството на Холандия у нас. Имаме и щастието да имаме и уъркшоп на идващия ден, който е обвързван с композирането на модерна музика и мястото на актуалния композитор в света.

Пиесата, написана от Петър Дундаков, се споделя “Fluidum Red ” / „ Река чеРвено “. Заглавието на творбата на Пламен Джуров е „ Метаморфози “. А холандското присъединяване в „ Strings Attached “ се назовава “Blood moon rising ” / „ Изгревът на кървавата луна “, на Пол ван Брюхе.

Солисти в идните музикални министър председатели ще бъдат Йордан Димитров - цигулка, Димитър Тенчев - чело и Огнян Константинов - виола.

„ Река чеРвено “ на Дундаков е музикален роман за кръговрата на живота, за преливането едно в друго, за връзката и флуидността на границите. Диалогът и сливането сред самостоятелно и общо е алената нишка, която Дундаков  следва при основаването на авторска музикална  форма.

„ Изгревът на кървавата луна “ на Пол ван Брюхе  е инспириран от облика на “кървавата луна ”. Освен впечатляващ естествен феномен, при който луната се оцветява в алено, в другите религии и култури „ кървава луна “ е и знак на неизбежната крах. Метафоричният смисъл на заглавието препраща към атентатите в Париж и Ница, възприятието на опасност и крах, произлизащи от там. Те точно са и мотивът за написването на това произведение от  Пол ван Брюхе.

„ Метаморфози ” на Джуров е музика за струнни принадлежности под формата на Кончерто гроссо – старинна форма от времето на  Ренесанса, която съдържа опълчване и съдействие на едни музиканти с други.  Названието се дефинира от смяната на една музикална концепция до нейната диаметралност – разговори без думи. Пиесата е написана за „ Софийски солисти ” и изявата на всеки един от тях е персонифицирана със средствата на музиката.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР