Петър Чолаков,Министърът на отбраната на САЩ ген. Лойд Остин изненадващо

...
Петър Чолаков,Министърът на отбраната на САЩ ген. Лойд Остин изненадващо
Коментари Харесай

Дилема: Трябва ли България да дава оръжие на Украйна?

Петър Чолаков,

Министърът на защитата на Съединени американски щати ген. Лойд Остин изненадващо идва на посещаване в България. Несъмнено съществена тематика на визитата ще бъде мястото и ролята на страната ни в източния фланг на НАТО, изключително в подтекста на войната в Украйна. Според НЦЦ и „ Шпигел”, министерството на защитата на Съединени американски щати води диалози със Словакия и България за доставка на системи за Противовъздушна отбрана S-300 за украинската войска. Преди експлоадирането на войната Украйна разполагаше с 250 такива установки, които, въпреки да датират като технология още от времето на Съюз на съветските социалистически републики, те се оказват доста ефикасни против съветската авиация.

Министър-председателят Петков акцентира, че „ България не е в НАТО, тя е НАТО”, само че формалната позиция на София е: медикаменти и облекла за Киев – да, оръжия – не. Възможен ли е поврат?

Българска социалистическа партия ще е срещу
Ако човек съди по въздействието на Българска социалистическа партия в изпълнителната власт, би споделил, че формулата, по която държавното управление нерядко работи, е „ Петков допуска, Нинова – разполага”. Вицепремиерката от Столетницата се гордее с това, че партията ѝ освен е срещу военна помощ за Украйна, а от години въобще се опълчва на глобите, наложени на Кремъл. Ето за какво, в случай че има концепция България да изпрати системи S-300 за Киев, Българска социалистическа партия най-вероятно ще се опита да я убие още в зародиш.

Може да се възрази, че министърът на защитата Янев въпреки всичко бе заменен поради странната му позиция към експанзията на Москва против Украйна. Този натовски военачалник избира да назовава, с езика на Кремъл, войната „ специфична операция”. Ген. Янев обаче наподобява играе независима игра, бяга в личен кулоар, евентуално замисля и политически план. Тези, които виждат в Българска социалистическа партия проводник на съветските ползи, евентуално биха споделили, че – въпреки Янев да бе „ хвърлен зад борда” – главните козове на Кремъл в държавното управление си стоят непокътнати.

Изпращането на оръжие за Киев ще бъде съдбоносна стъпка в българо-руските връзки. Този ход би трябвало да бъде премислен доста деликатно. Но България би трябвало час по-скоро да стартира да се държи като същинска членка на НАТО.

Опасност от загуба на въздушен суверенитет

Състоянието на българската военна авиация е сериозно. Президентът посочи, че се чака закупените от Съединени американски щати Ф-16 да се забавят, може би с повече от 2 години, а това може да докара до " загуба на въздушен суверенитет ". Радев обаче изиска българското небе " да се охранява от български изтребители и летци ". Призивът звучи доста патриотично, но в сегашната конюнктура би трябвало да е пределно ясно, че нашите престарели Миг-29 просто няма по какъв начин да бъдат поддържани от Русия или Беларус.

До края на март ние разчитаме на помощ от Испания за еър полисинг. Да, най-добре щеше да е „ сами да си връзваме гащите”. Но поредност държавни управления пренебрегваха потребностите на българската защита. Щом сме го докарали на този хал, ще е демонстрация на непотребна надменност, а и на нелепост да отхвърляме протегнатите към нас криле на сътрудниците в Алианса.

Като " Троянски кон " на Кремъл

Точно това обаче, още веднъж, вършат от Българска социалистическа партия. Министрите на Столетницата бяха срещу държавното решение от началото на април до края на юни 2022 да ни пазят нидерландски самолети. Според партията на Нинова, тези самолети " не били нужни ", тъй като нямало непосредствена заплаха за България от войната в Украйна. Шикалкавенето на Българска социалистическа партия, която някои дефинират като " Троянски кон " на Кремъл, приказва в случай че не за тежки зависимости, то най-малкото за тежко късогледство.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР