Петър Андронов (вляво), главен изпълнителен директор на ОББ и Рудолф

...
Петър Андронов (вляво), главен изпълнителен директор на ОББ и Рудолф
Коментари Харесай

"ОББ Интерлийз" ще се цели в лидерската позиция на пазара

Петър Андронов (вляво), основен изпълнителен шеф на ОББ и Рудолф Кипта, основен изпълнителен шеф на ОББ Интерлийз

[ОББ] В момента пазарният дял на компанията е към 10% Още по тематиката
В клоновете на ОББ към този момент се оферират и продуктите на ДЗИ

Това е следващата стъпка от обединяването й със Сибанк
13 сеп 2017
ОББ и Сибанк започнаха обединяването на клоновете

Първите три общи местоположения са в София, Банско и Севлиево
22 авг 2017
Растежът на лизинговия бизнес се резервира пето следващо тримесечие

Към края на юни 2017 година секторът регистрира повишаване от близо 7% по отношение на година по-рано
16 авг 2017
Приключена е покупката на " Ти Би Ай рент " от " Лизинг финанс’ "

Продажната цена е не по-ниска от 2.2 млн. евро, излиза наяве от протокол от решение на досегашния притежател на сдружението в Търговския указател
11 юли 2017
Европейците купуват от ден на ден коли на лизинг

Тенденцията от Съединени американски щати се реалокира и на Стария континент
4 юли 2017 " ОББ Интерлийз " ще се цели в лидерската позиция на лизинговия пазар в България. Това заяви пред публицисти Рудолф Кипта, основен изпълнителен шеф на компанията, при представянето на тактиката й за развиване до 2020 година

В момента сме на трето място по пазарен дял и с цел да реализираме лидерска позиция, би трябвало да увеличим продажбите си тройно, а клиентите си - двойно, сподели още Рудолф Кипта. В момента пазарният дял на компанията е към 10%. Дългосрочната й цел е да усили пазарния си дял на 20% до 2020 година, колкото е имала последно през 2011 година Той уточни още, че финансовата рецесия се е отразила в спад на бизнеса на компанията, само че позициите ѝ са към момента мощни. Според доклада на сдружението за 2016 година в Търговския указател облагата й е била 24.9 млн. лева (при загуба от съвсем 9 млн. лева за 2015 г.), активите й са 221.7 млн. лева, като има нищожно стесняване спрямо миналата година. Приходите от лихви са били 5.8 млн. лева, а от действен лизинг – 1.4 млн. лева

Нова тактика с ново име

Освен новата тактика беше показано и новото име и лого на компанията. Досега беше единствено " Интерлийз ", а новото име към този момент е " ОББ Интерлийз ", като приема и логото на белгийския притежател KBC. Целта е по-голяма известност, сподели Петър Андронов, основен изпълнителен шеф на ОББ. " ОББ Интерлийз " беше добито от белгийската банково-застрахователна група KBC дружно с още няколко компании, благосъстоятелност на гръцката NBG, при покупката на ОББ против 610 млн. евро. Сделката беше финализирана на 13 юни 2017 година с заплащането на цената и прехвърлянето на акциите.

По думите на Рудолф Кипта тактиката за развиване на компанията планува смяна в метода на продажба на продуктите и фокусиране върху корпоративния сегмент и този на дребните и междинните предприятия. Бизнес клиентите и все още образуват към 60% от портфейла на сдружението, уточни той. Промяната в продажбата на продуктите се показва в прекосяване от настоящия въздържан метод към клиентите към по-активен. Ще бъдат препоръчани и кръстосани продажби сред лизинговата компания и банката, и ДЗИ, като задачата е 20% от покупко-продажбите на " ОББ Интерлийз " да бъдат от кръстосани продажби с сдруженията на KBC в България.

Органичен напредък

Компанията ще разчита на органически напредък, като по този метод ще подтикваме консолидацията, уточни Франк Янсен, ръководител на съвета на шефовете на " ОББ Интерлийз ". Данните от бранша демонстрират, че все още седем компании държат към 74% от пазара на лизинг в България, добави Рудолф Кипта. Според данните на Българска народна банка броят на лизинговите компании е 47, а активите, които ръководят, са за 4.3 милиарда лева към края на септември 2017 година, като данни за обособените компании няма.

По думите на Кипта за българския пазар е перспективно развиването на оперативния лизинг, който съгласно данните има към 5% дял, само че на процедура покупко-продажбите са сред 5% и 10% от целия лизингов пазар. Той уточни за образец Чехия, откъдето идва и където е бил изпълнителен шеф на лизинговото сдружение на KBC там – преди пет години делът на оперативния лизинг там е бил сходен, до момента в който в този момент е към 20%, а за пазара в Европа делът му е към 25%.

В тактиката на компанията е заложено и известно понижение на лихвените проценти по лизингови контракти, което към този момент се случва заради по-евтиния запас на финансиране, който " ОББ Интерлийз " получава от банката майка от Белгия спрямо този от гръцката NBG, изясни Петър Андронов. Позитивно въздействие в това отношение оказва и високият кредитен рейтинг, който имат KBC (А) и ОББ (А-), който беше нараснал преди седмица, уточни още той.

Според Рудолф Кипта е евентуално лихвите по лизинга да се трансформират в идващите година - година и половина поради плануваното повишаване на лихвените равнища общо за пазара. В Чехия към този момент се следи постепенно повишаване на лихвените проценти, водено от придвижването на чешката валута и политиката на централната банка, изясни той.

Наследство

Компанията ще бъде " разтоварена " от наследени необслужвани експозиции, които не са типично лизингови, уточни Петър Андронов в отговор на въпрос за наследения портфейл. По-големите необслужвани експозиции са с банков генезис, като са провизирани съвсем напълно и към този момент са незначителна част от активите на сдружението, от порядъка на няколко %, сподели още той. Това са главно парцели и банката ще ги поеме, добави Петър Андронов.

По данни на Българска народна банка общият размер на вземанията по лизингови контракти към края на септември 2017 година е 3.5 милиарда лева, като размерът на оперативния лизинг е 165.4 млн. лева, или 4.8% дял.

Делът на необслужваните лизингови контракти е 8.2%, а размерът им - 289 млн. лева, като и в този бранш наклонността е на понижение на необслужваните експозиции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР