Петък 13-и не се оказа фатален за кабинета. Отхвърлен беше

...
Петък 13-и не се оказа фатален за кабинета. Отхвърлен беше
Коментари Харесай

Правителството оцеля: Не мина вотът на недоверие

Петък 13-и не се оказа съдбовен за кабинета. Отхвърлен беше първият избор на съмнение против държавното управление по време на изключително съвещание на Народното събрание.
" Предложението не е признато, вотът не е сполучлив ", съобщи ръководителят на Народно събрание Росен Желязков. Гласуваха 214 народни представители, " ЗА " предлагането гласоподаваха 71, а " срещу " 143. След това се организира и прегласуване със същите резултати.
Ето по какъв начин гласоподаваха депутатите:

ГЕРБ-СДС - 48 гласа " срещу "
ПП-ДБ - 62 гласа " срещу "
Възраждане - 37 гласа " ЗА "
ДПС - 33 гласа " срещу "
БСП - 23 гласа " за "
ИТН - 10 гласа " за "
НЕЗ - 1 гласа  " За "

Няма въздържали се народни представители.

Вотът на съмнение, " поради неуспеха на държавното управление в бранш " Енергетика “, беше импортиран предходната седмица от 72 депутати от " Възраждане “, " Българска социалистическа партия за България “, Има Такъв Народ и самостоятелния Радостин Василев.

Заседанието стартира минути след 15 часа. В началото бе препоръчано от Росен Желязков в дневния ред да се включи второ гласоподаване на законопроект за изменение на Закона за администрацията, който е прегледан на първо четене. Текстът е план на декларация в поддръжка на евроатлантическия път на Грузия и даване на статут за претендент за участие в Европейски Съюз. Той направи предложение и за отмора, с цел да може да бъде прегледана и декларация в поддръжка на Израел. Предложението бе тези точки да станат точка 2, 3 и 4 след гласоподаване на вота за съмнение.
" Г-н Петков, ще ме погледнете ли в очите ", попита Станислав Балабанов от Има Такъв Народ и продължи " по какъв начин се чувствате през днешния ден, откакто Бойко Борисов и Делян Пеевски ви поддържаха, откакто партията на този, който арестувахте преди година и половина, ви избави? ". Думите му пристигнаха след несполучливия избор на съмнение към държавното управление.

" Г-н Бойко Рашков по какъв начин се чувствате, откакто ви използваха да арестувате Бойко Борисов, а през днешния ден натиснахте бутона в името на това вие, Христо Иванов, Кирил Петков и цялата ви клика да продължи да ръководи единствено поради двама души - Делян Пеевски и Бойко Борисов. Вие извършихте най-отвратителното и унизително деяние против българските жители - управлявате с най-голямото зло ", сподели Балабанов обвинително.

Коментарът на ръководителя на Народното събрание не закъсня: " Благодаря, господин Балабанов! В един миг помислих, че ще изпеете българския вид на една ария на Деспина Ванди ", сподели той.

А по-късно Тошко Йорданов от Има Такъв Народ му наложи наказване " забележка ". " Позволявате си да коментирате думите на народен представител на избор на съмнение за какво е дал своя вот по този начин, поради което ви налаг наказване " забележка " ", съобщи той.

Припомняме, че в четвъртък се организира изключително съвещание в Народно събрание, където депутатите организираха яростни диспути за вота на съмнение.

Според правилника за работа на Народно събрание самото гласоподаване на плана на решение се организира не по-рано от 24 часа след привършване на разискванията.

Вотът се счита за сполучлив, когато за него са дали своят вот повече от половината от всички народни представители. При отменяне на предложение за съмнение на Министерския съвет ново такова на същото съображение не може да бъде направено в идващите 6 месеца. Искането за оставка на кабинета поради бранш " Енергетика “ беше импортирано предходната седмица с подписите на 72 народни представители от " Възраждане “, " Българска социалистическа партия за България “ и " ИТН “.

По-рано в петък водачът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че няма да участва в пленарна зала, защото е ангажиран с предизборна среща.

" Да употребявате избор на съмнение като част от предизборната ви акция, демонстрира предизборна отпадналост ", обърна се към вносителите на вота на съмнение съпредседателят на парламентарната група на „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ) Кирил Петков по време на дебатите в пленарната зала.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова насочи остри рецензии към властта. " Вървите към закриване на въглищните централи. Всичко розови думи " умерено, няма проблеми " - докажете ни ги с цифри ", съобщи Нинова.

Според нея съсипването на българската енергетика е почнало от ГЕРБ.

След няколко часа диспути Росен Желязков закри съвещанието и насрочи гласуването за през днешния ден, петък 13-и от 15 часа.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР