Пет знака на България даде американският посланик Кенет Мертен в

...
Пет знака на България даде американският посланик Кенет Мертен в
Коментари Харесай

Посланик Кенет Мертен даде 5 знака на България. Първо интервю

Пет знака на България даде американският дипломат Кенет Мертен в първото си телевизионно изявление. Не реализираме надзор върху избора на който и да било, сподели Мертен за „ Панорама ”. Той увери, че американското посолство по никакъв метод не е взело участие в сглобяването на държавното управление „ Денков-Габриел ”. Мертен дефинира връзките сред България и Съединени американски щати като сред равни и показа, че сега не се преглеждат спомагателни стъпки по закона „ Магнитски ”. Мертен разяснява, че дейностите на новото държавно управление в поддръжка на Украйна са по-решителни.

Ето цялото изявление за Кенет Мертен за „ Панорама ”:
-->
Посланик Мертен, да стартираме с вашата задача тук, в България. Кое е на върха във вашия лист със задания?

- Всеки дипломат, където и да е, има за върховен приоритет грижата за благоденствието на американските жители и бизнес. Това е преди всичко за всеки дипломат. За България по-конкретно, желаеме да забележим спомагателен продан на хора, т.е. повече туристи, само че и повече бизнес продан. Бизнесмени от Съединени американски щати да идват тук, както и български предприемачи да обмислят вложения в Съединени американски щати. Това ще е потребно и за двете страни. Ще поддържаме колкото е допустимо напъните на България за по-силна интеграция в европейските структури. Готови сме да работим взаимно за рационализация на въоръжените сили. И приветстваме поддръжката на България за Украйна.

Но тук има ново държавно управление. И въпросът е: участвахте ли по какъвто и да е метод в сглобяването му? С въздействие, или с напън?

- Абсолютно не! Това, което ние като посланици вършим, е да се застъпваме за политиките, които Съединени американски щати поддържат. В Европа поддържаме нашите съдружници, трансатлантическата ориентировка на нашите другари и съдружници. Но не участваме в избора на ръководещи. Не реализираме надзор върху избора на който и да било. Не се занимаваме с такива неща. Твърдо имаме вяра, че това е избор – в съответния случай – на българския народ. Затова се организират избори, по тази причина хората гласоподават. Отговорност на българите е да избират кои да са техните водачи и кои да са в ръководството. Ние сме подготвени да работим с тези, които българите изберат.

Не смятате ли обаче, че глобите „ Магнитски “ са тип въздействие, таман като налагате несъгласие на избрани лица? И в този смисъл, реализираха ли тези наказания някакъв резултат?

Санкциите по закона „ Магнитски “ са следствие от законодателен акт, признат от нашия Конгрес. Имат международен обсег, не са фокусирани съответно върху България или Европа. Политиката на администрацията е да оказваме помощ на другарските страни да се борят с корупцията и да укрепват върховенството на закона. Няма да давам оценка за това дали глобите по закона „ Магнитски “ са потребен инструмент за подкрепяне на сътрудниците при укрепването на върховенството на закона. Лично аз не виждам връзка сред това и тези, които идват на власт. Тези наказания засягат обособени персони и връзките им със Съединени американски щати, а не опцията им да работят в личните им страни.

Разглеждате ли нов лист от наказания за България? С нови имена?

Няма да злоупотребявам за дейностите ни в бъдеще. Имаме „ Магнитски “ като прийом за подкрепяне на приятелите и съдружниците при укрепването на върховенството на закона. Към момента не преглеждаме спомагателни стъпки. Но това остава инструмент, който държавното управление на Съединени американски щати може да употребява.

Третата по величина партия в българския парламент - „ Възраждане “, приказва за американското въздействие в България. Ще коментирате ли? Третата партия заслужава ли коментар от ваша страна?

Лидерът на „ Възраждане “ явно е човек, който обича страната си и е доста ревнив. Но би трябвало да кажа, че те схващат и изясняват нашето или моето въздействие изцяло неправилно. Не се занимаваме с такива неща, за които ни упрекват. Ние пазиме позиции. Така е във всяка страна. Това вършат дипломатите: застъпват се за позициите на своето държавно управление. Понякога съумяваме да убедим държавните управления в страните домакини да поддържат нашата позиция - било за резолюция на Организация на обединените нации, било за друга политика - а от време на време – не. Нормално е. Това прави българското посолство в Съединени американски щати. Това вършим ние тук. Това вършат дипломатите по целия свят. Но не се занимаваме с нещата, за които ни упрекват.

Г-н дипломат, да поговорим за Русия и Украйна. Имаше протест в Русия тъкмо преди седмица. Как вие – и Вашингтон – виждате най-важния резултат от този бунт? Как той трансформира обстановката?

Аз съм дипломат в България, не в Русия. Не смятам, че е удачно да разясня тази тематика. Не съм специалист по Русия. С този въпрос би трябвало да се занимават руснаците. Нашата задача, нашата политика е да поддържаме Украйна в напъните ѝ да изтласка Русия от своята територия и да даде отпор на непредизвиканата експанзия.

Смятате ли, че през днешния ден българската позиция в поддръжка на Украйна е задоволително смела? И виждате ли смяна в нея?

Високо ценим всичко, което българското държавно управление направи в поддръжка на Украйна през последната година и половина. Също по този начин оценяваме метода на сегашното държавно управление, който можем да определим като по-решителен. Високо оценяваме това, което кабинетът разгласи, че ще прави за Украйна. Мога умерено да заявя, че сме доста задоволени от ролята, която България играе.

Мислите ли, че ще пристигна ден, в който от България ще бъде поискано да даде бойци за Украйна? Директно на терена?

Чета за това в медиите. Според мен е подправена информация. Разпространява се, с цел да плаши хората - освен в България, само че и другаде. Според мен просто не е правилно. Не считам, че изпращането на бойци в Украйна е в дневния ред на който и да било.

Но вие знаете за специфичните връзки сред България и Русия в историята. Дали през днешния ден американската позиция е да отдалечи България от Русия?

Бихме желали да забележим по-малка взаимозависимост от Русия в избрани сфери, като енергетиката да вземем за пример. Напълно разбираме историческата значителност и роля, която Русия е изиграла, да вземем за пример за независимостта на България. Не желаеме да изтриваме или омаловажаваме това. Нашият проблем не е с Русия. Русия е съдействала доста за света в региона на науките и изкуството. Има извънреден принос в културата въобще. Но властта в Русия предприе стъпки, които остро осъждаме и считаме за рискови за всички ни, по целия свят. Нашата цел е да се подсигурява, че властта ще си понесе последствията - и експанзията няма да бъде позволена повече.

Днес означаваме 120 години връзки сред Съединени американски щати и България. Могат ли тези връзки да бъдат равноправни? Или постоянно ще има командване, непосредствено или внимателно?

Не бих употребявал такива избрания. За мен това е партньорство сред равни. Имаме щастието България да е наш сътрудник и съдружник. Работим в доста сфери дружно, сътрудничим си в НАТО, споделяме доста общи цели с България като част от Европейски Съюз. Проучваме по какъв начин да създадем работни места и благоприятни условия за жителите на нашите страни. Да, имаме американски вложения тук – бих желал да има и още повече американски вложения в България. Но има и българи, вложили в Съединени американски щати. Това е потребно за нас, основава работни места и благоприятни условия за американците. За мен това е партньорство сред равни.

Но да ви дам един образец с диалога сред Северна Македония и България. Американската посланичка в Скопие Анджела Агелер е споделила, че България употребява „ нападателен език, който не се основава на обстоятелства “. Така ли вижда Вашингтон общуването сред двете страни?

Не съм дипломат в Северна Македония. Не че слагам под подозрение това, което казвате. Но знам, че нашата политика е да насърчаваме това, което желаеме да забележим в Югоизточна Европа. А желаеме да забележим задълбочена европейска интеграция. Което значи присъединение към Европейски Съюз на Албания и Северна Македония, а и на други страни от района. Осъзнаваме, че нямаме глас в този развой. Но се надяваме да се случи. Бихме желали и в двете страни да се създадат стъпки за понижаване на тона на реториката. Така че да могат да се водят още диалози по какъв начин другите визии на България и Северна Македония да бъдат позволени по рационален и проведен метод.

Бяхте дипломат в Хърватия и познавате нашия район. Какво ви изненада в България?

Страхотен въпрос! България е доста друга от Хърватия, макар че и двете са в Югоизточна Европа. До момента престоят ми в България е превъзходен. Хората тук са извънредно благи. Имате прелестна страна с невероятна история. Трудно е да кажа какво ме е изненадало. Държавите са разнообразни и оценявам България такава, каквато е – а тя има толкоз доста да покаже. Надявам се, че ще успеем да притеглим повече американци тук, да се насладят на всичко, което може да се изживее и види.

Ще изкарате първия ви 4 юли тук, в България. Бихте ли описали с една дума първото ви усещане от България като страна и хора?

С една дума? Мисля, че би била “Чудесно “! До момента опитът ни е великолепен. Както споделих, българите са извънредно гостоприемни и приветливи по отношение на американците. Имате да предложите толкоз доста! Въпреки че съумях да посетя към този момент няколко района - бях във Варна и Бургас, по Черноморието, както и в централната част на страната - има още толкоз доста за разкриване. Очаквам с неспокойствие идните седмици и месеци.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР