Пет училища от четири града в България грабнаха отличието Глобално

...
Пет училища от четири града в България грабнаха отличието Глобално
Коментари Харесай

5 учебни заведения от страната бяха отличени с приза Глобално училище 2019 г.

Пет учебни заведения от четири града в България сграбчиха оценката Глобално учебно заведение 2019 година Наградените учебни заведения бяха оповестени по време на публична гала в границите на VII Национална конференция за световно обучение " На ПриЦел 4.7 ", проведена от Българската платформа за интернационално развиване през днешния ден в София.

Националната финансово-стопанска гимназия (НФСГ) - София, ОУ " Стою Шишков " - с. Търън, Област Смолян, ОУ " Христо Никифоров " - Ловеч, ЕГ " Пейо Яворов " - Силистра и 1СУ " Пенчо П. Славейков " - София са петте призьори, които сграбчиха премия от 500 лв., с цел да осъществят концепцията, с която са кандидатствали в състезанието " Глобално учебно заведение ". Почетната десетка на финалистите бе допълнена от междинното учебно заведение за европейски езици " Константин-Кирил Филосов " - Русе, НПТГ " Шандор Петьофи " - Разград, СУ " Св. Св. Кирил и Методий " - Карнобат, СУ " Св. Св. Кирил и Методий " - Козлодуй и СУПНЕ " Фридрих Шилер " - Русе.


Тази година трима от финалистите се снабдиха и със специфичните награди на Международната премия на херцога на Единбург - България. Безплатен лиценз за една година и образование на 5 водачи в Наградата получи Националната финансово-стопанска гимназия - София, 75% понижение за лиценз и образование на 5 Лидери на Наградата сграбчи 1 СУ " Пенчо П. Славейков " - София, а с 50 % понижение и образование на 5 Лидери се снабди СУ " Св. Св. Кирил и Методий " - Карнобат.

По време на формалната гала по откриването на VII Национална конференция за световно обучение " На ПриЦел 4.7 " приветствен адрес от заместник-министъра на образованието и науката Деница Сачева беше прочетен от специалиста по гражданско обучение Коста Костов. В приветствието към участниците в тазгодишното издание на конференцията просветителният ни заместник-министър акцентира, че световното обучение към този момент не е иновация, а е образованието на сегашното и на утрешния ден, защото световните процеси изискват своето съответно осмисляне и решение. Приветствие към участниците насочи и ръководителят на БПМР проф. Петранка Филева, която посочи, че доста постоянно си споделяме „ Светът е огромен и избавление дебне отвред ". " Но къде ни дебне спасението? Не ни дебне при псевдоидеологии, дебне ни в учебно заведение ", добави тя. По време на откриването изпълнителният шеф на БПМР Петър Бучков изрази мнението, че обичайното осъществяване на този конгрес е извънредно значимо за организацията, защото дава опция и пространство да се срещнат всички заинтригувани страни и да дискутират тематиките, които са фокус и на днешния ден.

 Връчването на Международната премия на ферцога на Единбург.

През остатъка от деня участниците имаха опция да се срещнат с работата на специалисти в областта на световното обучение и да се срещнат с положителни практики на практици в региона. В полемиките взеха присъединяване Юлиана Методиева от Marginalia.bg, която показа по какъв начин интердисплинарният способ предизвика актуалните възпитаници, Таня Ангелова от " Фондация за развиване на културния и бизнес капацитет на гражданското общество ", която приказва за културно и взаимно образование за обучение за развиване, журналистът Жюстин Томс с тематиката „ Ключови цифрови пълномощия (умения) за възпитаници и учители за днешния и утринен ден? ", Наталия Николова и Милена Ненкова от Фондация " Същност ", които описаха за " ТийнЩайн или за какво е значимо да познаваме себе си, Алекса Тачев, който изясни за какво " Аз мога - тук и в този момент " и Елена Златанова, която срещна аудиторията с " Най-големият урок " на УНИЦЕФ. Експертът по гражданско обучение от министерството на образованието и науката Коста Костов показа пред учителите новите благоприятни условия и провокации пред световното обучение в учебно заведение. Д-р Екатерина Михайлова, основен специалист в Центъра за оценяване в предучилищното и учебното обучение, добави разбирането по тематиките, представяйки резултатите от интернационалното проучване на гражданското обучение ICCS 2016, извършено измежду 94 000 възпитаници и 37 000 учители от 3800 учебни заведения в 28 страни. Според нея резултатите на българските възпитаници в изследваното поле се покачват гладко. Открива се взаимозависимост сред техния социално-икономически статус и резултатите. Може да се означи, че България заема и непрестижната втора позиция, измежду включените в проучването страни, във връзка с разлика в представянето на учениците според от техния пол, като девойките демонстрират по-добър осреднен резултат от момчетата с цели 7%.

 П.Бучков, И.Мутафчиева, К.Костов и П.Филева приказват по време на форума.

Допълнителна сила и положително въодушевление внесоха и учениците от " Петъци за бъдеще ", които по образеца на шведската тийнейджърка Грета Тунбер застават всеки петък пред институциите, с цел да покажат, че най-младите желаят смяна в политиките във връзка с климатичните промени и опазването на околната среда през днешния ден, с цел да има бъдеще за тях на следващия ден. Техният зов да не им бъдат писани неизвинени отсъствия в дните, избрани за митинги и изложение на дейната им гражданска позиция не остави равнодушни преподавателите и провокира доброжелателни усмивки.

 Ж.Томс приказва по време на форума.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР