Пет служебни правителства от общо девет в историята на страната

...
Пет служебни правителства от общо девет в историята на страната
Коментари Харесай

Румен Радев влиза в историята с рекорд

Пет служебни държавни управления от общо девет в историята на страната са образувани от Румен Радев

Пет служебни държавни управления за миналите пет години, от които четири единствено в последната година и половина, е основал президентът Румен Радев. Днес със собствен Указ президентът разпусна 48-то Народно събрание и непосредствено назначи 9-ото служебно държавно управление в историята на страната, съобщи БГНЕС.

Освен петте държавни управления на Радев, преди този момент служебни кабинети са управлявали страната, като първото бе на Ренета Инджова (17 октомври 1994 година до 25 януари 1995 г.), наследено е от държавното управление на Жан Виденов, второто - на Стефан Софиянски (12 февруари - 21 май 1997 г.), третото - на Марин Райков (13 март до 29 май 2013 г.), и четвъртото - на Георги Близнашки (6 август - 7 ноември 2014 г.).

Президентът Румен Радев е самобитен рекордьор в основаването на служебни кабинети.

Първото служебно държавно управление на Радев, основано по времето на първия му мандат, бе с министър председател Огнян Герджиков. То бе назначено на 27 януари 2017 година и необуздано на 4 май 2017 година, като главната му задача бе освен подготовката на изборите, само че и подготовката на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз – 2018 година.

В състава му влизаха 20 министри: Илко Семерджиев - на опазването на здравето, Стефан Янев - на защитата, Малина Крумова - вицепремиер, Деница Златева - вицепремиер, Тодор Седларски - министър на стопанската система, Николай Павлов - на енергетиката, Спас Попниколов - на Министерство на регионалното развитие, Пламен Узунов - на вътрешните работи, Кирил Ананиев - на финансите, Гълъб Донев - на труда и обществената политика, Христо Алексиев - на превоза, Николай Денков - на образованието, Мария Павлова - на правораздаването, Ради Найденов - на външните работи, Рашко Младенов - на културата, Даниела Дашена - на младежта и спорта, Христо Бозуков - на земеделието, Ирина Костова - на околната среда и водите, и Стела Балтова - на туризма.

Второто държавно управление (и шесто въобще в историята на страната), е основано от Радев с министър председател Стефан Янев. То работи в интервала от 12 май до 16 септември 2021 година. Съставът му е от 19 министри, от които Гълъб Донев още веднъж е обществен министър, Бойко Рашков е на вътрешните работи, Атанас Пеканов е вицепремиер, Асен Василев - на финансите, Георги Панайотов - на защитата, Стойчо Кацаров - на опазването на здравето, Виолета Комитова - на Министерство на регионалното развитие, Николай Денков още веднъж е учебен министър, Светлан Стоев - на външните работи, Янаки Стоилов - на правораздаването, Велислав Минеков - на културата, Асен Личев - на околната среда и водите, Христо Бозуков - на земеделието, Георги Тодоров - на превоза, Кирил Петков - на стопанската система, Андрей Живков - на енергетиката, Стела Балтова - на туризма, Андрей Кузманов - на младежта и спорта.

Третото държавно управление на Радев, (и седмо въобще в историята на страната), още веднъж е с министър председател Стефан Янев. То е назначено на 16 септември 2021 година и работи до 13 декември 2021 година. То е в съвсем същия състав като първия кабинет на Янев, само че Радев сменя Асен Василев като министър на финансите с Валери Белчев, а Кирил Петков се прости с поста си на министър на стопанската система за сметка на новоназначената Даниела Везиева.

Четвъртото държавно управление, основано от Радев в границите на година и половина, е с министър председател Гълъб Донев. То е назначено с Указ от 2 август 2022 година и работи до 3 февруари 2023 година. Министрите са 20, от които 17 мъже и три дами: Лазар Лазаров е министър на труда и обществената политика, Иван Демерджиев - на вътрешните работи, Христо Алексиев - на превоза, Атанас Пеканов е вицепремиер, Росица Велкова-Желева е министър на финансите, Димитър Стоянов - на защитата, Асен Меджиджиев - на опазването на здравето, Иван Шишков - на районното развиване, Сашо Пенов - на образованието, Николай Милков - на външните работи, Крум Зарков - на правораздаването, Велислав Минеков - на културата, Росица Карамфилова-Благова - на околната среда, Явор Гечев - на земеделието, Никола Стоянов - на стопанската система, Росен Христов - на енергетиката, Александър Пулев - на нововъведенията, Илин Димитров - на туризма, Весела Лечева - на спорта, и Георги Тодоров - на електронното ръководство.

И петото служебно държавно управление, общо девето в историята на страната, е назначено от президента Румен Радев с Указ номер 27 от 2 февруари, и стартира работа от 3 февруари. Премиер в него остава Гълъб Донев, съставът на кабинета е същия като предходния, само че този път Радев избра да назначи някогашния шеф на Държавната опера в Русе и настоящ шеф на Софийската филхармония Найден Тодоров.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР