Пет са сигналите за липсващи лекарства, подадени към Изпълнителната агенция

...
Пет са сигналите за липсващи лекарства, подадени към Изпълнителната агенция
Коментари Харесай

Пет сигнала за липсващи лекарства са подадени към ИАЛ миналата седмица

Пет са сигналите за изчезнали медикаменти, подадени към Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) предходната седмица (11-17 декември). Това сочат данните от ежеседмичната информация на ИАЛ, изпращана от Министерството на здравеопазването в Комисията по опазване на здравето на Народното събрание.

Един от сигналите е за медикамент за лекуване на сърдечна непълнота на Novartis Europharm Limited, като съгласно подадената към ИАЛ информация липсват три типа от него: Entresto 24 mg/26 mg филмирани таблетки, Entresto 49 mg/51 mg филмирани таблетки и Entresto 97 mg/103 mg филмирани таблетки.

Преди малко повече от месец – на 17 ноември 2023 година, компанията е изпратила писмо до ИАЛ, като е подала информация за осъществявани регулярни доставки, в това число през октомври и ноември, към търговците на едро „ Софарма Трейдинг “ АД, „ Алта Фармасютикалс “ ЕООД „ Стинг “ АД, „ Фармнет “ АД и „ Фьоникс Фарма “ АД, които от своя страна доставят лекарството до аптеките в страната. От компанията също по този начин са съобщили за налични количества в консигнационния им склад.

Към същата дата – 17 ноември 2023 година, „ НОВАРТИС БЪЛГАРИЯ ” ЕООД оповестява, че чака последващи доставки на Entresto 24 mg/26 mg филмирани таблетки на 14 декември 2023 година, 10 януари и 15 февруари 2024 г.; на Entresto 49 mg/51 mg филмирани таблетки – на 27 декември 2023 година и 5 февруари 2024 година, а доставките на Entresto 97 mg/103 mg филмирани таблетки се чакат на 20 декември 2023 година и 2 февруари 2024 година

По-късно явно обстановката се трансформира, защото за една от концентрациите на медикамента – Entresto 24 mg/26 mg филмирани таблетки, има постъпило съобщение за прекратяване на продажбите в интервала от 23 октомври 2023 година до края на януари 2024 година За Entresto 49 mg/51 mg филмирани таблетки пък уведомлението е за прекратяване на продажбите в интервала от 16 октомври до след 4 декември 2023 година Няма информация за прекъсване продажбите на Entresto 97 mg/103 mg филмирани таблетки.

Сигнал е подаден и за неналичието на още един медикамент за лекуване на сърдечни проблеми – Bisogamma 10 mg на Worwag Pharma GmbH & Co. Според справката на ИАЛ все още няма постъпила информация от притежателя на позволение за приложимост за тези опаковки от медикамента. Информация обаче има за Bisogamma 5 mg, като компанията осведоми за краткотрайно прекратяване на продажбите както на този, по този начин и на още няколко свои медикамента по индустриални аргументи.

Друг от сигналите за липса на лекарства, подадени към ИАЛ, е за Climara® 50 micrograms/24 h transdermal patch на Bayer AG. Лекарството се употребява за облекчение на признаците, появяващи се след менопауза. Справката на ИАЛ сочи, че още на 22 април 2022 година в Агенцията е подадено съобщение за непрекъснатото прекратяване на продажбите му в страната, считано от 30.06.2022 година, по маркетингови аргументи. Лекарственият артикул е със заличена цена от Регистъра на пределните цени от март 2023 година, регистрират от ИАЛ.

И през миналата седмица в Агенцията е подаден сигнал за липса на антидиабетен медикамент. Става въпрос за Forxiga на AstraZeneca AB. Според наличната в ИАЛ информация обаче с лекарството не би трябвало да има проблем. Към 24 ноември 2023 година „ АСТРА ЗЕНЕКА БЪЛГАРИЯ “ ЕООД  е показала информация за импортирани и дистрибутирани количества от Forxiga към търговците на едро „ Софарма Трейдинг “ АД, „ Стинг “ АД, „ Фармнет ” ЕАД и „ Фьоникс Фарма “ АД, в складовете на които и към 22 ноември 2023 година има налични количества на склад. Доставки от лекарството пък са планувани както за декември 2023 година, по този начин и за всеки идващ месец през 2024 година

Последният сигнал, подаден през 50-ата седмица от годината към ИАЛ за изчезнало лекарство, визира URSOFALK Capsule hard 250 mg x100 на Dr. Falk Pharma GmbH. Медикаментът има разнообразни приложения: употребява се за лекуване на гастрит, за разтваряне на жлъчни камъни, за лекуване на билиарна цироза, както и при деца – за лекуване на чернодробно заболяване, обвързвано с муковисцидозата. Каква е повода за неналичието му обаче не е ясно, защото в Агенцията по медикаментите няма постъпила информация от притежателя на позволение за приложимост, сочи справката на ИАЛ.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР