Пет разследвания, 30 акта и над хиляда и осемстотин предупреждения

...
Пет разследвания, 30 акта и над хиляда и осемстотин предупреждения
Коментари Харесай

Как МВР е контролирало фойерверките покрай празниците

Пет следствия, 30 акта и над хиляда и осемстотин предизвестия - това е резултатът от активността на Министерството на вътрешните работи (МВР) по надзор на разпространяване и приложимост на пиротехнически произведения. Справката е за интервала от началото на декември 2017 година до втори януари 2018 година демонстрира отговор на основна дирекция " Национална полиция " на питане на " Дневник ".

В съпоставяне със същия интервал на предходната година с две са повече формираните досъдебни производства и повече хора са били предизвестени по Закона за Министерство на вътрешните работи. Според него полицейските органи предизвестяват устно или документално този, за който имат задоволително данни и се допуска, че ще извърши закононарушение или нарушаване на публичния ред. През интервала на тези зимни празници са издадени по-малко актове за открити нарушавания.

Иначе справката на полицията демонстрира още, че е направила 5643 инспекции на хора и търговски обекти, което с близо 2000 по-малко спрямо интервала 2016/2017 година Тя е установила 30 нарушавания, колкото са и издадените актове за интервала. 26 от тях са свързани с продажбата на пиротехнически произведения, а четири с непозволената им приложимост. От началото на декември предходната година до началото на тази са станали 16 катастрофи при използването на пиратки и фойерверки, при които няма умряли и материални вреди, само че има 19 ранени.

След инспекциите са формирани пет следствия и са конфискувани 3649 пиротехнически произведения.

Справката демонстрира още, че полицията е издала 931 разпоредби на територията на цялата страна. Чрез тях чиновниците на Министерство на вътрешните работи указват правата или отговорностите на този, на който са издали предписание, както и методът и срокът за осъществяването му. 1854 души и търговци са били предизвестени, а издадените уведомителни писма по Закона за Министерство на вътрешните работи са 180.

Те се изпращат на други органи или организации, които са способени да вземат ограничения за премахване на условия и аргументи за нарушавания на публичния ред от жители или търговци.

Какво демонстрира работата на Столичната полиция

За същия интервал, столичната полиция е направила 1723 инспекции. Регистрирани са девет катастрофи, без починали и материални вреди, само че с 11 ранени. Полицейските инспекции са установили седем нарушавания, всички свързани с комерсиалното разпространяване, не и с неправилната приложимост на пиротехника. Седем са и формираните актове.

Столична дирекция на вътрешните работи не е образувала следствия след инспекциите си, иззела е 2702 пиротехнически произведения.

92 са издадените разпоредби. 165 са предизвестия по Закона за Министерство на вътрешните работи,. Столичните служители на реда не са изпращали уведомителни писма до други органи.

В България няма производители, а единствено вносители на пиротехника, изясни за " Дневник " при започване на 2017 година търговецът Алексей Анев. Повече четете тук.

Защо Министерство на вътрешните работи управлява продажбата и използването на пиротехника

Контролът за продажбата и приложимост на пиротехника се реализира от вътрешното ведомството, откакто Законът за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения и Законът за Министерство на вътрешните работи им дава това пълномощие и обвързване. Българското законодателство е синхронизирано с европейското, откакто в него са въведени съответните условия на Директива 2007/23/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 23 май 2007 година

Фойерверки, театрални пиротехнически произведения и други, посочени в закона, при потреблението на които съществува висока степен на заплаха се употребяват от хора, получили позволение по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения (ЗОБВВПИ).
Освен това при осъществяване на пиротехнически резултати те документално уведомяват началника на локалната полиция, на чиято територия ще се правят съответните действия и показват позволение, издадено от съответната дирекция " Инспекция по труда " за всеки съответен случай.

Въпреки че не се изисква позволение за придобиване, предпазване и за приложимост на фойерверки с по-ниска степен на заплаха на лимитирани количества, Общинските препоръки също могат да въеждат някои забрани за потреблението им, с изключение на посочените в закона, които са включени в наредбите на наредбите за публичния ред, издадени в съответните общини. За осъществяването им следи още веднъж полицията. Сред тези забрани са и рестриктивните мерки в часовете от денонощието, когато могат да бъдат употребявани пиротехнически произведения – каквито ограничавания ЗОБВВПИ не планува.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР