Пет нови Апостоли са открити недалеч до световноизвестната туристическа забележителност

...
Пет нови Апостоли са открити недалеч до световноизвестната туристическа забележителност
Коментари Харесай

Още пет „потънали“ Апостоли край Австралия (ВИДЕО)

Пет нови Апостоли са открити в близост до световноизвестната туристическа забележителност Дванадесетте апостоли. Последните са група варовикови скали, които изпъкват над водите на океана край крайбрежията на националния парк Порт Кембъл, Австралия.

Но посетителите няма да могат да видят новооткритите скали от наблюдателната площадка – те са скрити под водата. Специалистите по този начин са ги и кръстили – „ Потъналите апостоли “.

Тяхното разкриване поразило геоморфолозите, защото такива „ потънали “ варовикови стълбове се откриват за първи път в историята. Откритието е направено от Рианън Безоре (Rhiannon Bezore), която е анализирала данните от предварителното сканиране на района през март 2015 година.

„ Успяхме да открием тези особености, които изумително припомнят на известните Дванадесет апостоли – споделя тя. – Откритите морски стълбове са доста остарели, само че са скрити под водата, което е неповторимо. Това са първите стълбове от подобен жанр. “

„ Морските стълбове постоянно се разтварят и сходно нещо видяхме през 2005 година. Така че е необикновено, че сходни формирания могат да се запазят под водата “, разяснява географът Дейвид Кенеди (David Kennedy) от университета на Мелбърн в Австралия.

Ученият има поради събитието от 2005 година, когато „ паднал “ един от стълбовете Дванадесетте апостоли. За да объркаме още повече читателите, ще отбележим, че стълбовете-апостоли в началото са били девет, а не дванадесет като в Библията. Просто на някого му пристигнало мислено да даде звучно име на естествената забележителност.

Тъй като единият дирек паднал, в този момент те са осем.

Според Кенеди морските колони са се съхранили, защото морето бързо се е покачило в хода на последната ледникова ера.

 Географски преглед на Географски преглед на „ Потъналите апостоли “. Височината на най-големия от тях е седем метра. © RhiannonBezore

Отбелязва се, че пет от откритите каменни колони са ситуирани в намерено море на към шест километра от Дванадесетте апостоли. Средно те доближават височина пет метра.

Специалистите към този момент са изследвали върховете на потъналите скали и са събрали камъни за разбор. Учените се надяват да изучат неповторимите скали с подводни камери.

Според откривателите възрастта на откритите неотдавна подводни колони е към 60 000 години, което е 10 пъти повече от фамозните Дванадесет апостоли. Възрастта на последните съгласно специалистите се колебае сред шест и седем хиляди години.

Мнозина към този момент са почнали да назовават известното туристическо място „ 17-те апостоли “, само че Безорене счита това за погрешно.

„ Туристите не могат да ги видят (петте стълба) от наблюдателната площадка. Надяваме се, че ще преживеят другото наименование – Петте потънали апостоли “, споделя тя.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР