Пет дни след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса се

...
Пет дни след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса се
Коментари Харесай

Пет дни след убийството на Нотариуса - нови разкрития за влияние в съдебната система

Пет дни след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса се появяват нови разкрития към методите за въздействие в правосъдната система. По думите на вътрешния министър Божанов действително е работил като медиатор и е решавал и създавал проблеми на жители със правосъдната система. Има ли обвързван с него частен клуб за магистрати в София?

Събраните данни досега обрисуват убития Мартин Божанов-Наториуса като авторитетна фигура - работил като медиатор.

" Много елементарно е решевал, само че доста елементарно е и създавал проблеми на разнообразни жители със правосъдната система ", акцентира Калин Стоянов - министър на вътрешните работи.

В свое следствие Антикорупционният фонд демонстрира записи на серия от диалози, които разкриват кои са „ помагачите ” с въздействие в правосъдната система. Разследващият публицист Николай Стайков споделя за частен клуб за магистрати в столичния квартал " Гео Милев ", който се намира наоколо до към този момент закрития Специализиран съд.

" До мен е достигала информация от висши магистрати, които са ми удостоверили, че има такова нещо. За страдание нашия опит да изкараме това нещо нескрито не се получи, тъй като с цел да осветиш една история трябват очевидци, документи или записи ", съобщи Николай Стайков - проверяващ публицист и съосновател на Антикорупционния фонд.

" Въпреки опитите ни успяхме да откри подобен очевидец. "

Според проверяващия публицист клубът е бил ръководен от починалия Божанов.

Намираме въпросното заведение затворено. В него се влиза само с магнитна карта. Навсякъде е обозначено с табели, че става въпрос за частен клуб.

Обектът е охраняван с камери, стъклата са затъмнени и на всички места са спуснати щори.

" Собствеността е на компания, която не е на Мартин Божанов, само че от няколко висши магистрати, които желаят да останат анонимни, те ми споделиха, че персонално от него са получавали картите или знаят за техни други сътрудници, които персонално от него са получавали картите. Мисля, че Божанов няма съвсем нищо на негово име ", сподели Николай Стайков - проверяващ публицист и съосновател на Антикорупционния фонд.

Според проверяващия публицист мястото е употребявано за неофициални връзки с магистрати от приблизително и високо равнище. За момента остава мистерия кои лица с въздействие в правосъдната система са посещавали клуба.

" В момента при следствени дейности в случай че някой желае да си свърши работата в прокуратурата щом имаш система за достъп с карти това значи, че имаш читател. Имаш някакъв запис. Някъде се записват влизанията излизанията ", изясни Николай Стайков - проверяващ публицист и съосновател на Антикорупционния фонд.

Оказва се, че кръгът, гравитиращ към Божанов взе участие в аферата,,Осемте джуджета ", където беше осветена скица за въздействие в правосъдната система. Сред главните фигури в следствието на антикорупционния фонд са Петьо Петров - Еврото и някогашната му брачна половинка Любена Павлова. Един от пострадалите Илия Златанов споделя, че е виждал Мартин Божанов в правосъдната зала по едно от делата, които е водил против някогашната жена на Петьо Еврото по отношение на финансови искания и запори за малко над 2.8 милиона лв..

" По мое дело в градския съд, където не беше допускан помощник от АКФ, присъстваше Божанов или неговия юрист, който водеше мемоари и упражняваше напън и върху други съдии както при мен на апелативния съд, когато завоювах следващото дело беше се обадил арбитър от градския съд да упражнява напън да се анулира решението и да се смъкна дори от масива ", споделя Илия Златанов - предприемач.

" Как завърши делото?

- Спечелихме го на това втора инстанция. "

" След това разбрах, че Любена живее в негов апартамент на същия адрес, на която беше изтезанието. "

" Каква е била ролята на Божанов по това дело?

- Натиск върху съдиите решенията да са в употребява на Любена. "

Според предприемача сред Божанов и героя от " Осемте джуджета " Петьо Еврото е имало спор.

" По непотвърдена информация Еврото и Божанов са имали физически конфликт пред офиса на Божанов. Това по кое време става? Това става, когато се разделиха с Любена и тя взе всичките активи на Еврото ", изясни Илия Златанов - предприемач.

" Където има огромни пари, няма обич. "

На въпрос каква е била връзката на Любена Павлова с починалия Божанов и бил ли той в миналото предпазен очевидец от Министерство на вътрешните работи дадоха отговор по този начин.

" Не мога да ви дам такива детайлности. Дори и да е бил предпазен очевидец аз няма по какъв начин да го знам това нещо дали този човек е бил предпазен неизвестен или какъвто и да е очевидец по някакво дело ", съобщи Калин Стоянов - министър на вътрешните работи.

Според предприемача Златанов по този начин наречените,,брокери " в правосъдната власт с изключение на връзки употребяват и други способи.

" Има няколко дузини кошаревски очевидци чартърен. Ако някой разрови в архивите на съда ще види, че един очевидец се явява годишно по 50-60 каузи ", сподели Илия Златанов - предприемач.

" Да просъществуваш толкоз дълго време в една такава система без да имаш едно повдигнато обвиняване или една сериозна инспекция демонстрира едно несъмнено равнище на отбрана до къде е стигала уповавам се да разберем ", уточни още Николай Стайков - проверяващ публицист и съосновател на Антикорупционния фонд.

За Илия Златанов сагата " Осемте джуджета " продължава от 2019 година и към момента краят й не се вижда. Петьо Петров изчезна в края на май тази година. Къде се намира досега не е ясно. А по убийството на Нотариуса пети ден проверяващите работят интензивно.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР